AcasăEconomieComisia Europeană, pusă la colț. Fără hidroenergie, nu există regenerabile

Comisia Europeană, pusă la colț. Fără hidroenergie, nu există regenerabile

Eolianul și fotovoltaicul trec pe plan secund. Se cere dezvoltarea hidrocentralelor

Interdicția pusă de Bruxelles la construirea unor noi proiecte în hidroenergie trebuie reconsiderată. Agenția Internațională a Energiei a solicitat într-un raport oficial, dezvoltarea tuturor proiectelor hidro, mari și mici, pentru a se putea integra în sistem energia solară și eoliană, care provoacă dezechilibre mari și majorează costurile energiei. Organizația arată și importanța centralelor cu acumulare prin pompaj, care trebuie utilizate pentru stocare.

Apelul făcut de Agenția Internațională a Energiei (IEA), pentru dezvoltarea rapidă a potențialului hidroenergetic neexploatat, lovește direct în aberația susținută la nivelul Comisiei Europene, prin care se interzic hidrocentralele, pe motiv că ar afecta mediul. Încorporarea noilor capacități din eoliene la scară largă și a celor fotovoltaice într-o rețea deja slabă poate fi o provocare, dar, unde sunt disponibile, proiectele hidroenergetice (atât mici, cât și mari) pot crește în mod eficient, din punct de vedere al costurilor, accesul la energie electrică și furnizarea de energie electrică dispecerizabilă, susține IEA, într-un raport oficial.

Potrivit documentului, statele ar trebui să creeze structuri instituționale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a proiectelor, luând în considerare disponibilitatea pe termen lung a apei și multiplele utilizări ale acesteia. Pe de altă parte, este nevoie de creșterea accesului la finanțare și de introducerea modelelor de afaceri precum parteneriatele public-private, cu alocarea echilibrată a riscurilor prin structuri de finanțare a proiectelor. ”Maximizați beneficiile de flexibilitate ale hidrocentralelor existente prin stimularea modernizării acestora. Țările ar putea lua în considerare garanțiile de împrumut sau certitudinea veniturilor pe termen lung, care ar putea încuraja investițiile în modernizarea și renovarea hidroenergeticului. Pe piețele angro de energie electrică, comercializarea produselor de echilibrare pe perioade de timp mai scurte ar compensa mai adecvat serviciile de flexibilitate ale hidroenergiei”, se precizează în raportul IEA.

Statul trebuie să facă exproprieri

Agenția Internațională a Energiei consideră că guvernele ar trebui să susțină proiectele de hidroenergie, eolian și fotovoltaic prin reducerea riscurilor de dezvoltare și explorare. Pentru licitații competitive, țările ar putea lua în considerare efectuarea de evaluări ale resurselor și obținerea tuturor permiselor și/sau drepturilor de teren necesare în numele ofertanților câștigători, asigurând în același timp accesul la rețea pentru proiectul de energie regenerabilă.

”Reduceți riscul consumatorului, asigurând în același timp accesibilitatea pentru consumatori. Statele ar putea îmbunătăți sănătatea financiară a consumatorilor prin reducerea pierderilor, îmbunătățirea ratei de colectare și având o cale progresivă către tarife care reflectă costurile pe măsură ce dezvoltarea socio-economică crește. În plus, guvernele ar putea introduce plafon la prețurile pentru licitații competitive, pentru a proteja împotriva poverii financiare excesive pentru investitori. În același timp, trebuie concepute politici de reducere a riscurilor și de sprijin pentru a limita cu atenție impacturile pe termen scurt, mediu și lung asupra bugetelor gospodăriilor”, se mai arată în raport.

Din nou, stocarea

Un element extrem de important este stocarea energiei, care trebuie stimulată, susține IEA. Bateriile și alte tehnologii de stocare ar putea sprijini integrarea noilor capacități de energie regenerabilă, nu numai prin furnizarea de stocare timp de multe ore, dar și prin îmbunătățirea stabilității și rezilienței rețelei.

”Țările ar putea lua în considerare promovarea unui portofoliu de tehnologii, care să includă atât bateriile, cât și centralele cu acumulare prin pompaj, dar și alte tehnologii emergente. Adiţional, este necesară îmbunătățirea reglementărilor,  cum ar fi eliminarea dublei impozitări asupra depozitării (adică pe cererea la încărcare și la aprovizionare la descărcare)”, consideră IEA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.