Ministrul rus al Energiei a încercat să fuzioneze marile companii petroliere ale țării, un semn al luptei pentru putere în jurul sursei cheie de venituri a Kremlinului.
Propunerea lui Sergei Tsivilev, un apropiat al lui Vladimir Putin, care a fost numit în funcție în luna mai, a implicat naționalizarea Lukoil și consolidarea controlului asupra Rosneft, deținută de stat, și Gazprom Neft, o unitate a monopolului gazier Gazprom, conform surselor Financial Times – patru oficiali de rang înalt din industria energetică rusă.
Este unul dintre cele mai ambițioase eforturi de până acum ale loialiștilor lui Putin de a-și spori influența asupra economiei Rusiei. Boomul economic, alimentat de cheltuielile record pentru apărare, a dus la cea mai mare împărțire a activelor de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
O astfel de fuziune ar reprezenta cea mai mare restructurare a pieței energetice din Rusia de la anii ’90, creând al doilea cel mai mare producător de petrol din lume după Saudi Aramco din Arabia Saudită. Ar crește semnificativ supravegherea ministerială asupra marilor companii energetice, care au fost tradițional conduse de aliați puternici ai lui Putin, precum CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, și Alexei Miller de la Gazprom.
Oficialii din domeniul energiei de la Kremlin și-au exprimat de mult timp frustrarea cu privire la controlul limitat al ministerului asupra companiilor petroliere, în special în ceea ce privește veniturile în valută deținute jurisdicții precum Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, structurate pentru a ocoli sancțiunile occidentale.
„Este o situație comună în această industrie, unde executivii din domeniul petrolului au operat independent, iar rolul ministrului Energiei a fost mai tehnic”, a declarat un fost executiv de rang înalt din industria petrolieră rusă.
”Ne vom gândi la asta”
Tsivilev ar fi propus ideea fuziunii în timpul unei întâlniri cu Putin luna trecută. Conform surselor, președintele a spus ceva de genul ”ne vom gândi la asta”, abordarea lui obișnuită de a rămâne deasupra conflictului pentru a observa ce se întâmplă. Dar șefii companiilor petroliere din Rusia au puterea de a se opune ministrului.
Rosneft a părut să respingă ideea unei fuziuni, sugerând că scurgerea de informații către presă a avut scopul de a-i face rău lui Sechin. De asemenea, preluarea Gazprom Neft și Lukoil nu au „nicio logică de afaceri rezonabilă”. „Nu este nimic de comentat aici”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Analiștii de la băncile și agențiile de brokeraj rusești au subliniat că firmele separate și companiile comerciale înregistrate în străinătate facilitează ocolirea sancțiunilor occidentale. Între timp, o companie unificată ar fi ”o țintă ușoară.”
Totuși, o parte din atractivitatea unei companii petroliere de stat fuzionate ar fi să ofere Rosneft și Gazprom Neft acces la brațul comercial al Lukoil din Emiratele Arabe Unite, Litasco Middle East, care a devenit unul dintre cei mai mari transportatori de petrol rusesc de la invazia Ucrainei. Ar oferi Kremlinului mai mult control asupra fluxurilor financiare din afara Rusiei.