AcasăEconomieCine va grăbi decuplarea Uniunii Europene de China

Cine va grăbi decuplarea Uniunii Europene de China

Legile modificate ale Chinei în materie de antispionaj și de date amenință să stimuleze decuplarea cu Europa, îngreunând investițiile companiilor străine, potrivit unui grup de lobby al mediului de afaceri european.

Observațiile BusinessEurope, care reprezintă grupuri de interese comerciale din întreaga UE, vin după ce, săptămâna trecută, China a încercat să calmeze îngrijorările tot mai mari legate de mediul de investiții străine printr-un memorandum prin care a ordonat autorităților locale să înceteze practicile discriminatorii.

Directorul general adjunct al BusinessEurope, Luisa Santos, a avertizat că noile legi care restricționează fluxurile de date din China, împreună cu pedepsele severe pentru cei acuzați în conformitate cu legislația antispionaj modificată, îi îngrijorează pe investitorii străini.

„Dacă oamenii se tem că ar putea ajunge la închisoare în China dacă împărtășesc date cu Europa, atunci trebuie să facă niște alegeri foarte dificile și acest lucru ar putea duce efectiv la decuplarea pe care dorim cu toții să o evităm”.

Camerele de comerț străine s-au plâns că noile legi chineze privind fluxurile transfrontaliere de date sunt prea vagi, ceea ce îngreunează desfășurarea de către multinaționale a unor activități comerciale și de cercetare normale în legătură cu operațiunile lor internaționale.

Camera de Comerț a Uniunii Europene în China a publicat recent un raport care detaliază 1 058 de recomandări adresate autorităților cu privire la legile privind datele și alte practici despre care spune că oferă un tratament inegal pentru companiile străine din această țară.

China este, alături de SUA, principalul nostru partener comercial”, a precizat Santos. „În același timp, relația se confruntă cu o mulțime de provocări”. În cazul în care companiile se luptă cu cerințele de trasabilitate a lanțului de aprovizionare, „sau dacă aceste informații nu sunt corecte sau pozitive, atunci există un risc foarte mare de dezangajare de pe piața chineză”.

Reglementările din Europa care impun o mai mare diligență în ceea ce privește aspecte precum munca forțată au însemnat că întreprinderile trebuie să își consolideze conformitatea și trasabilitatea lanțului de aprovizionare.

Dar China a luat măsuri drastice împotriva companiilor care se ocupă de due diligence, reținând angajații locali ai grupului american Mintz și investigând altele, precum rețeaua de experți CapVision, ceea ce face mai dificilă conformitatea.

Ministerul Comerțului din China a încercat să calmeze îngrijorările camerelor de comerț străine. Într-o notă emisă săptămâna trecută, acesta a ordonat „curățarea” reglementărilor care discriminează investitorii străini.

Camera Europeană a declarat că „așteaptă cu nerăbdare publicarea unui calendar și a unor orientări mai specifice de punere în aplicare”.

Președintele  AmCham China, Michael Hart, a avertizat că, după trei ani de restricții Covid, tensiuni geopolitice și relații dificile între SUA și China, a determina companiile să investească din nou „nu este ca și cum ai apăsa un buton”.

„Va trebui să vedem ce urmează în ceea ce privește acțiunile și apoi vom vedea dacă companiile vor căpăta suficientă încredere pentru a aproba noi investiții”

author avatar
Radu Jacotă
15.575 afisari

5 COMENTARII

  1. Serios?! Tu cred ca traiesti pe alta planeta….distrugerea U.E. si a basinii de sua. Uiti ca dumnezeu a facut cerul si pamantul, restul sunt facute in china… o sa ti cumperi maru muscat sa vb la el de 4 ori mai scump… ca de mana de lucru chineza e f ieftina. Probabil ca asa cum americanii kkati incearca sa impuna sanctiuni firmelor chineze, asa vor proceda si chinezii, doar ca cei mai sifonati vor fi aia care s au extins mai mult decat le este plapuma.

  2. Cred ca tu de la prea multe taxe plătite, ti-au dăunat la cap. Uiți ca mai sunt și alte tari în lumea asta care produc tehnologie, nu doar China sau SUA. Referitor la China, dacă tu crezi ca iti e mai bine intr-un regim comunistist sau intr-o tara care sprijină terorismul inseamna ca ești terminat cu zile.

    • Sunt multe compani constructoare de automobile americano-europene care este suficient să-și mute producția în Europa de Est cum se procedează în Slovacia, așa trebuie să procedeze și cu România și Bulgaria după care Ucraina și restul de țări fost Ex-Yugoslave, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Albania, pe lângă automobile, se poate face în aceste țări, și electrocasnice, electronice, aparate de aer condiționat, îmbrăcăminte începând de la Adidas, Nike, Puma, Tommy Hilfinger, North Face, samd‼️

  3. Cred ca tu de la prea multe taxe plătite, ti-au dăunat la cap. Uiți ca mai sunt și alte tari în lumea asta care produc tehnologie, nu doar China sau SUA. Referitor la China, dacă tu crezi ca iti e mai bine intr-un regim comunistist sau intr-o tara care sprijină terorismul inseamna ca ești terminat cu zile.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri