AcasăEconomieCine unge motoarele tancurilor rusești?

Cine unge motoarele tancurilor rusești?

Exporturile sud-coreene în Rusia de lubrifianți pentru motoare care pot fi folosiți la tancuri, mașini blindate și alte vehicule militare au crescut de peste două ori anul trecut, companiile  profitând de retragerea de pe piață a concurenților lor occidentali, în urma invaziei armatei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Aceste exporturi s-au majorat  cu 116,7% în 2022, ajungând la 229 milioane de dolari, potrivit statisticilor guvernului coreean. Creșterea a venit după ce marile companii petroliere occidentale, inclusiv Total, Shell și BP, și-au redus în mod voluntar operațiunile din Rusia, inclusiv vânzările de uleiuri utilizate în transmisiile și motoarele vehiculelor.

Datele privind importurile rusești arată că SK Enmove, o filială a conglomeratului sud-coreean SK Group, și GS Caltex, o societate mixtă între GS Group și gigantul energetic american Chevron, au fost cei doi principali beneficiari ieșirii companiilor occidentale.

Nu există restricții sud-coreene în ceea ce privește exporturile de lubrifianți pentru motoar către Rusia. Niciuna dintre companii nu a fost acuzată de încălcarea sancțiunilor.

„Orice produs POL (benzină, ulei și lubrifiant) poate avea o dublă utilizare – civilă sau militară”, a precizat Patrick Donahoe, general-maior american în retragere și fost comandant al Centrului de Excelență în Manevre al Armatei SUA. „Oricine vinde POL Rusiei ajută la agresiunea lor în Ucraina”.

Registrele de import din Rusia examinate de Financial Times arată că SK Enmove și GS Caltex au livrat 2,8 milioane în ulei de motor în ianuarie 2022. Volumele lor au crescut de atunci, atingând un vârf de aproximativ 28 de milioane de dolari în martie 2023. SK Enmove reprezintă acum 6,5% din importurile rusești de lubrifianți pentru motoare, iar GS Caltex furnizează puțin peste 5%.

„Firmele coreene pot intra pe nișe de piață din Rusia lăsate de companii internaționale mai mari”, a declarat Jeong Min-hyeon, șeful echipei Eurasia de la Institutul Coreean pentru Politică Economică Internațională.

GS Caltex, care produce marca de uleiuri de motor Kixx, și SK Enmove au recunoscut că au beneficiat de pe urma retragerii concurenților lor de pe piața rusă. Reprezentanții Chevron „nu comentează aspectele comerciale ale societăților noastre mixte neexploatate, inclusiv GS Caltex”.

Un oficial al Ministerului Comerțului de la Seul susține că țara are controale la export pentru „articole care pot fi deturnate pentru uz militar sau pentru arme de distrugere în masă, dar lubrifianții sunt ca o marfă”. Impunerea de restricții asupra uleiului de motor ar putea „dura mult timp”.

author avatar
Radu Jacotă
7.406 afisari

7 COMENTARII

  1. Deci Rusia, care face Rachete Cosmice si Submarine Nucleare de Mare Adincime nu poate sa fabrice rulmenti si vaselina…. asta in conditiile in care in 1941 Oamenii de Stiinta Sovietici au descoperit un lubrifiant care isi pastra proprietatile si la temperaturi foarte scazute, de -40C. Cine-i prost n’are decit sa puna botu’ la propaganda Mircea Gioana – Stoltemberg.

    • Russia nu are tehnologie! Dovada ca sunt in urma Occidentului de 30 de ani!(cel putin), cumpara drone de la Iran…hahaha..care sunt niste jafuri, si are de la north coreeni, alte jafuri…!

  2. Voi va mai uitati dupa ”povestile” masluite mass media privind aceasta galceava, ca razboi nu poti sa-i zici ???

  3. BA DA PROST ESTI JACOTA DAR CRED CA MAI PROST SIT EU CA TE CITESC CACANARULE SI ALUPIGUS .ASTAI PT. CONSOLARE .

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri