AcasăEconomieCine transformă petrolul din Rusia în combustibilul UE și SUA

Cine transformă petrolul din Rusia în combustibilul UE și SUA

India joacă un rol din ce în ce mai important pe piețele globale de petrol, cumpărând din ce în ce mai mult țiței rusesc ieftin și rafinându-l în combustibil pentru Occident.

Cu toate acestea, New Delhi s-a confruntat cu puține reacții publice, deoarece îndeplinește dublul obiectiv al Occidentului de a reduce veniturile energetice ale Moscovei, prevenind în același timp un șoc al aprovizionării cu petrol.

Pe măsură ce puterile occidentale își intensifică sancțiunile, India va deveni tot mai importantă pe harta globală a petrolului, care a fost redesenată de războiul de un an al lui Vladimir Putin în Ucraina.

„Oficialii Trezoreriei americane au două obiective principale: să mențină piața bine aprovizionată și să priveze Rusia de veniturile din petrol”, a declarat Ben Cahill, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington. „Ei sunt conștienți de faptul că rafinăriile indiene și chineze pot obține marje mai mari cumpărând țiței rusesc la preț redus și exportând produse la prețul pieței. Sunt de acord cu asta”.

Luna trecută, India a livrat aproximativ 89.000 de barili pe zi de benzină și motorină la New York, cel mai mult în aproape patru ani, potrivit firmei de informații Kpler. Fluxurile zilnice de motorină cu conținut scăzut de sulf către Europa au fost de 172.000 de barili în ianuarie, cel mai mare din octombrie 2021.

Se așteaptă ca importanța Indiei crească după ce noile sancțiuni ale Uniunii Europene asupra exporturilor de petrol rusesc intră în vigoare duminică. Interdicția va elimina un volum uriaș de motorină de pe piață și va face ca tot mai mulți consumatori, în special din Europa, să apeleze la Asia pentru a umple deficitul de aprovizionare.

Acest lucru va face ca petrolul rusesc ieftin să fie și mai atractiv pentru India, care se bazează pe importuri pentru a-și satisface aproximativ 85% din necesarul de țiței. Rafinăriile națiunii, inclusiv procesatorii de stat care sunt responsabili de satisfacerea cererii interne, au accelerat exporturile anul trecut pentru a profita de prețurile internaționale mai mari.

„India este un exportator net de produse rafinate, iar o mare parte din acestea vor merge în Occident pentru a ajuta la atenuarea actualelor restricții”, spune Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING Groep. „Este destul de clar că o parte din ce în ce mai mare din țiței provine din Rusia”.

Atunci când țițeiul rusesc este transformat în carburanți într-o țară din afara blocului european, cum ar fi India, produsele rafinate pot fi livrate în UE, deoarece nu sunt considerate a fi de origine rusă.

Grupul celor șapte națiuni dorește să reducă veniturile Moscovei cât mai mult posibil, dar are și interesul de a se asigura că petrolul și produsele rafinate ale Rusiei continuă să circule pentru a evita o criză globală de aprovizionare.

O fațetă cheie a mecanismului de reducere a veniturilor Kremlinului și de menținere a petrolului pe piață a fost plafonarea prețului la țițeiul rusesc, o măsură care a fost condusă de SUA. India nu a spus public dacă respectă sau nu limita, dar sancțiunile au dus petrolul OPEC+ sub plafonul de 60 de dolari pe baril.

„Disponibilitatea Indiei de a cumpăra mai mult țiței rusesc cu un discount mai mare este o caracteristică, nu un defect, în planul națiunilor occidentale de a-i impune dureri economice lui Putin fără să și le impună ele însele”, a subliniat Jason Bordoff, director fondator al Centrului pentru politica energetică globală de la Universitatea Columbia.

Executivii companiilor petroliere din  Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și SUA se reunesc luni la Bangalore pentru un forum energetic de trei zile organizat împreună cu ministerul indian al petrolului și gazelor naturale.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
629 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cînd livra Rusia petrol ieftin prin conducte prin toată Europa nu era bine. Sancțiuni !!!! De acum același petrol care va ajunge in Europa prin 2-3 intermediari la preț dublu o sa fie bun. Sint deștepți occidentalii, dar nici rușii nu înghit toate insectele și viermustii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger