AcasăEconomieCine poate să-şi plătească factura la gaze în rate din 1 aprilie...

Cine poate să-şi plătească factura la gaze în rate din 1 aprilie 2023: „E un proces birocratic”

gazeAdevărul despre situația energetică în iarna 2022/2023. Ce se întâmplă cu gazele dacă vin temperaturi extreme în România

S-a scumpit din nou energia, începând cu 1 aprilie 2023. Dar există şi veşti bune. Dacă în cazul curentului electric majorarea va fi compensată de stat, factura la gaze naturale poate fi plătită şi în rate.

Dacă furnizorii vă trimit facturile cu întârziere timp de trei sau șase luni, ei sunt obligați să accepte solicitările românilor de a eșalona plata în trei sau șase rate.

Facturile vor arăta diferit

Tot din 1 aprilie, facturile pe care le vom primi vor arăta diferit și va fi mai simplu să verificăm informațiile esențiale. Potrivit legii, dacă furnizorii de gaze naturale trimit facturile cu întârziere, la fel ca și în cazul facturilor de energie electrică, românii care au probleme în plata acestor facturi pot cere eșalonarea plăților.

„Așa cum spune ordinul ANRE, e nevoie ca un consumator care constată că a primit o factură cu o întârziere de câteva luni să solicite – fie prin intermediul unor aplicații online, fie prin deplasarea la centrele de informare cu clienții – un anumit mod de eșalonare a acestei facturi, astfel încât el să aibă un timp similar de plată cu timpul în care a fost întârziat venirea facturii.

Este o procedură corectă și echitabilă, dar această procedură nu se desfășoară de la sine. E nevoie să se facă o cerere în acest sens.

Simpla amânare a plății nu echivalează cu eșalonarea la plată a acestei facturi, deci e nevoie de acest proces birocratic prin care să ceară și, ulterior, furnizorul trebuie să-i confirme acest lucru„, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Şi ANRE militează pentru plata în rate

În momentul în care un furnizor are restanță în emiterea facturilor și facturează o perioadă mai mare de o lună, automat trebuie să-i ofere clientului și posibilitatea plății eșalonate în tot atâtea rate câte luni se facturează.

În cazul unei facturi emise pe trei luni, de exemplu, pe factură trebuie să apară 3 scadențe, cu 3 sume împărțite egal”, a explicat vicepreședintele ANRE.

author avatar
Andrei Ștefan