AcasăEconomieCine plătește? România pierde pe bandă rulantă fonduri europene din cauza licitațiilor...

Cine plătește? România pierde pe bandă rulantă fonduri europene din cauza licitațiilor ”aranjate”

Instituțiile din țară, penalizate financiar din cauza neregulilor grave

Obișnuiți de pe la noi, cu mustrări sau cu amenzi de maximum 3.000 de lei, care oricum se achită din buget, reprezentanții instituțiilor s-au apucat să facă licitații cu dedicație și achiziții directe ilegale cu fonduri europene. Consecința a fost pierderea a zeci și chiar sute de milioane de euro, per total, din cauza penalizărilor venite de la Bruxelles. Fără banii europeni dați proiectului respectiv, varianta rămâne înlocuirea acestora cu banii de la bugetul de stat. Și totuși, nimeni nu răspunde.

Numai auditurile la programele de cooperare teritorială europeană și vecinătate, pentru anul contabil 2022-2023, au scos la iveală nereguli care au dus la pierderi importante din fondurile europene alocate. În cazul programelor de cooperare teritorială a fost auditat un număr de 125 de cereri de rambursare cu o valoare a cheltuielilor de 162.678 mii lei, ceea ce reprezintă 27,94% din totalul cheltuielilor declarate Comisiei Europene în anul contabil 2022-2023, în sumă de 582.266 mii lei. Ca urmare a verificărilor efectuate au fost constatate deficiențe cu un impact financiar în cheltuielile auditate în valoare totală de 1.903 mii lei, din care 1.589 mii lei reprezintă corecții financiare datorate încălcării normelor în domeniul achizițiilor publice, iar suma de 314 mii lei reprezintă cheltuieli decontate fără respectarea regulilor/normelor de eligibilitate, arată Curtea de Conturi.

La nivelul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, pentru proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în zona transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, implementat de Municipiul Calafat, în urma verificării procedurii simplificate de atribuire a unui contract de execuție de lucrări, s-a constatat nerespectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice prin aplicarea unor factori de evaluare nelegali (criteriu de calificare folosit ca și criteriu de atribuire). De asemenea, beneficiarul a solicitat prin caietul de sarcini criterii restrictive de calificare în ceea ce privește experiența profesională a experților autorizați, care a avut ca efect restrângerea concurenței în cadrul procedurii de atribuire. Pentru deficiențele identificate a fost stabilită o corecție financiară de 10% din valoarea contractului afectat de abatere, impactul financiar aferent cheltuielilor autorizate prin cererea de rambursare din eșantionul auditat fiind de 110 mii lei.

Nereguli și la Jandarmerie

La nivelul Programului Interreg V-A România – Ungaria, în cazul proiectului „Cooperare între Nyírbátor și Carei pentru îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea dezvoltării bazate pe potențialul endogen” – CO – LABOUR, implementat de municipiul Carei, s-a constatat că beneficiarul a modificat substanțial contractul de lucrări prin modificarea unui factor de evaluare (termenul de finalizare a lucrărilor), încălcând astfel principiile privind transparența și tratamentul egal al ofertanților participanți la procedura de atribuire. Pentru deficiențele identificate a fost stabilită o corecție financiară de 25% din valoarea contractului afectat de abatere, impactul financiar aferent cheltuielilor autorizate prin cererea de rambursare din eșantionul auditat fiind de 90 mii lei.

La nivelul Programului Operațional Comun România – Moldova,  în cazul proiectului „Creșterea capacității de instruire și intervenție a personalului implicat în asigurarea și restabilirea ordinii publice, precum și în prevenirea și combaterea actelor de terorism”, implementat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, s-a constatat nerespectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice prin divizarea artificială a procedurilor de achiziție publică derulate pentru achiziția de echipamente speciale de protecție a angajaților. Pentru deficiențele identificate a fost stabilită o corecție financiară de 25% din valoarea contractului de achiziții, impactul financiar aferent cheltuielilor autorizate prin cererea de rambursare din eșantionul auditat fiind de 41 mii lei.

S-a pierdut un sfert din finanțare

La nivelul Programului Operațional Comun România – Ucraina, în cazul proiectului  ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii poliției de frontieră în vederea intensificării activităților comune de cooperare polițienească”, implementat de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetul Marmației, ca urmare a verificării procedurii de achiziție publică pentru execuția lucrărilor având ca obiectiv

„Reabilitarea pavilionului administrativ și construirea de pavilioane și noi dotări la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus”, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice. Astfel, s-a identificat lipsa de transparență a beneficiarului în ceea ce privește documentația de atribuire, respectiv încărcarea incompletă în SEAP a proiectului tehnic. În același timp, prin documentația de atribuire, autoritatea contractantă a solicitat îndeplinirea unor criterii restrictive, de natură să limiteze participarea operatorilor economici la procedura de atribuire, care nu aveau legătură cu condițiile contractuale, iar oferta declarată câștigătoare nu era conformă în raport cu cerințele din caietul de sarcini. Pentru deficiențele identificate a fost stabilită o corecție financiară de 25% din valoarea contractului afectat de abatere, impactul financiar aferent cheltuielilor autorizate prin cererea de rambursare din eșantionul auditat fiind de 613 mii lei.

Totodată, în cazul acestui proiect s-a constatat și faptul că autoritatea contractantă, pe perioada derulării procedurii achiziției publice, nu a utilizat proiectul tehnic, întrucât acesta era incomplet, deficiență pentru care au fost stabilite cheltuieli neeligibile cu un impact financiar în sumă de 143 mii lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
194 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger