Cauta

Cine pierde lupta comercială transatlantică: UE sau America?

Negociatorii de la Bruxelles și Washington se străduiesc să rezolve o dispută de cinci ani privind oțelul și aluminiul, care datează de la decizia fostului președinte american Donald Trump de a impune tarife vamale asupra importurilor europene.

Au timp până în octombrie pentru a ajunge la un acord, dar sunt încă atât de departe unii de celălalți încât oficialii europeni se tem acum că șansele de înțelegere sunt minime.

Fără un acord,comentează Politico, ambele părți ar putea reimpune tarife comerciale în valoare de miliarde de dolari pentru mărfurile celeilalte părți – care ar putea depăși cu mult sectorul oțelului și ar putea afecta produse precum vinurile franceze, romul american, vodca și blugii din denim.

Consecințele politice ale unui eșec pentru președintele Joe Biden ar fi grave, exporturile americane fiind afectate chiar înainte de potențiala sa bătălie pentru realegere în 2024.

Pentru UE va însemna o altă rupere a relațiilor comerciale cu SUA într-un moment extrem de tensionat: o Chină agresivă încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare, deja afectate de războiul Rusiei în Ucraina.

Trump impus tarife vamale pentru oțel și exporturi europene în valoare de 6,4 miliarde de euro în 2018, din motive de „securitate națională”.După ce a ajuns la putere, Biden a fost de acord cu o încetare temporară a ostilităților, dar disputele au rămas.

Dar, dacă nu se ajunge la un nou acord până în octombrie, există riscul ca tarifele să revină. Un summit între Biden și liderii UE a fost programat pentru luna octombrie, care ar putea coincide cu ultima etapă a negocierilor.

Americanii  au un obiectiv neoficial: să oprească dumpingul practicat de Beijing asupra oțelului chinezesc. Oficialii de la Bruxelles consideră că discuțiile în curs de desfășurare reprezintă doar o altă presiune din partea SUA pentru a-i forța să adopte o poziție mai dură față de China.

Washingtonul vrea să impună tarife la produsele importate din oțel sau aluminiu, care ar crește progresiv în funcție de cât de intensiv este procesul de fabricație în ceea ce privește emisiile de carbon.Țările care aderă la acord ar urma să se confrunte cu tarife mai mici, sau deloc, în comparație cu cele care nu aderă.

Răspunsul UE nu ar  include nicio formă de tarife, potrivit oficialilor. Bruxelles-ul se teme că planul american privind tarifele vamale contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Însă un oficial de rang înalt al administrației Biden, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre negocierile în curs, a declarat că tarifele nu ar trebui să fie scoase din discuție.

 

 

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Exit mobile version