AcasăEconomieCine menține scumpirile pe termen lung?

Cine menține scumpirile pe termen lung?

Șocurile economice globale vor duce la presiuni considerabile asupra prețurilor.Banca Centrală Europeană deja a avertizat că ratele inflației, „mai sus decât în mod normal” vor complica eforturile factorilor de decizie monetară pentru a  opri spirala scumpirilor.

Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că bancherii centrali trebuie să fie „extrem de atenți ca o volatilitate mai mare a prețurilor relative să nu se strecoare în inflația pe termen mediu și lung  prin faptul că salariile „urmăresc” în mod repetat prețurile”.

„Dacă oferta globală devine mai puțin elastică, inclusiv pe piața forței de muncă, iar concurența globală se reduce, ar trebui să ne așteptăm ca prețurile să preia un rol mai important în ajustare”, a declarat Lagarde. „Dacă ne confruntăm, de asemenea, cu șocuri mai mari și mai frecvente – cum ar fi șocurile energetice și geopolitice – am putea vedea că firmele transferă creșterile de costuri în mod mai consistent.”

Comentariile ei vin după remarcile anterioare ale lui Jay Powell, președintele băncii centrale americane, care a avertizat că Fed nu a învins încă inflația și ar putea fi nevoie să aplice mai multe creșteri de rate, deși pășind cu „atenție”.

Creșterea prețurilor de consum s-a temperat față de vârfurile înregistrate recent în urma pandemiei, dar rămâne în continuare mult peste nivelul de 2 % pe care mulți bancheri centrali îl vizează de mult timp.

Împreună cu îngrijorările legate de o iminentă încetinire economică și de condiții financiare mai stricte, opiniile au devenit mai fragmentate în ceea ce privește modul de calibrare a politicii monetare pentru a se asigura că inflația scade fără a provoca dureri inutile pentru întreprinderi și consumatori.

BCE a lăsat ușa deschisă pentru o pauză în înăsprirea politicii monetare la următoarea ședință din 14 septembrie, după ce a majorat de nouă ori consecutiv rata de referință a depozitelor, de la minus 0,5% la 3,75%.

Sondajele recente din mediul de afaceri indică faptul că zona euro se îndreaptă spre o nouă recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să își acopere pariurile cu privire la o nouă majorare a ratelor BCE luna viitoare. Însă o mare parte depinde de inflație și dacă aceasta continuă să scadă, în special după excluderea prețurilor volatile la energie și alimente.

Lagarde nu a dat prea multe indicații cu privire la direcția în care înclină, repetând doar necesitatea de a stabili ratele la „niveluri suficient de restrictive atât timp cât este necesar” pentru a readuce inflația la țintă în timp util.

Inflația din zona euro s-a înjumătățit față de vârful de anul trecut, de 10,6%, iar economiștii chestionați de Reuters prognozează că va încetini de la 5,3% în iulie la 5% în august, când noile date privind prețurile vor fi publicate săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, o revenire a turismului european în această vară ar putea menține inflația serviciilor ridicată. Acest lucru ar complica lucrurile pentru BCE, care a declarat că inflația de bază trebuie să scadă în mod durabil înainte de a opri creșterea ratelor.

Întrebată despre un progres mai lent în Europa comparativ cu SUA în ceea ce privește reducerea inflației, Lagarde a menționat că creșterile de dobândă ale BCE de anul trecut au început mai târziu decât cele ale Fed. În plus, dependența Europei de petrolul rusesc și apropierea de războiul din Ucraina au creat provocări unice pentru banca centrală în ceea ce privește îmblânzirea presiunilor asupra prețurilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger