AcasăEconomieCine întunecă orizontul economiei mondiale

Cine întunecă orizontul economiei mondiale

Fondul Monetar Internațional tocmai și-a majorat marginal previziunile privind economia mondială pentru acest an și anul viitor, dar a precizat că „nu a ieșit din impas”.

Previziunile analiștilor nu oferă motive de optimism

Întreruperile din lanțul de aprovizionare revin la nivelurile de dinaintea pandemiei, inflația este încă ridicată, dar în scădere, în timp ce turbulențele bancare din martie din SUA și Elveția sunt date uitării.

Cu toate acestea, în momentul în care FMI abia saltă previziunile de creștere globală cu  0,2% față de 3,5% anul trecut, nu sunt prea multe motive de optimism.Dimpotrivă, „multe provocări încă umbresc orizontul și este prea devreme pentru a sărbători”, a avertizat economistul șef al instituției, Pierre-Olivier Gourinchas.

Ratele de creștere preconizate sunt slabe în raport cu standardele istorice, în condițiile în care țările dezvoltate încetinesc la 1,5% în acest an, de la 2,7% în 2022, și se așteaptă să rămână la un nivel scăzut, cu o expansiune de 1,4% în 2024.

Statele Unite se așteaptă la o creștere de 1,8% în 2023, în loc de 1,6%, cât se preconiza anterior, estimarea fiind mai mică decât expansiunea de 2,1% înregistrată anul trecut. Economia americană va înregistra  un modest 1% în plus în 2024.

Mai rău stă Uniunea Europeană: zona euro, care a fost puternic afectată anul trecut de războiul din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie și de inflația record, va înregistra o decelerare bruscă, în condițiile în care Banca Centrală Europeană continuă să majoreze ratele dobânzilor pentru a domoli inflația.

Inflația anuală la nivelul UE a atins un nivel record de 9,2% în 2022, față de 2,9% în 2021.Blocul, cu 20 de țări care utilizează euro ca monedă principală, este prognozat să crească cu 0,9% în 2023, după o expansiune de 3,5% în 2022.Germania, cea mai mare economie a Europei, este acum stabilită pentru o contracție de 0,3% în acest an.

Marea Britanie, care a coborât o treaptă pentru a deveni a șasea economie a lumii din cauza unei crize economice de anul trecut ce-a dus lira sterlină la cel mai scăzut nivel față de dolarul american, se așteaptă acum să înregistreze o creștere de 0,4%.

Rata de creștere a piețelor emergente și a economiilor în curs de dezvoltare se va menține la 4% în acest an și va urca la 4,1% în 2024. Estimarea de creștere pentru China rămâne neschimbată la 5,2%, după o expansiune de 3% în 2022, înainte de a încetini la 4,5% în 2024.De asemenea, economiile din Orientul Mijlociu și Asia vor încetini  la 2,5%, în loc de o expansiune de 2,9%, așa cum se preconiza anterior, după o creștere de 5,4% în 2022. Comerțul mondial scade la 2% în acest an, de la 5,2% în 2022, înainte de a crește la 3,7% în 2024.

“Balanța  rămâne înclinată spre dezavantaj”, a precizat Gourinchas. “Înăsprirea politicii monetare la nivel global duce la o contracție a sectoarelor economice și pune presiune pe companii și consumatori. Băncile centrale ar trebui să rămână concentrate pe restabilirea stabilității prețurilor și pe consolidarea supravegherii financiare și a monitorizării riscurilor”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger