Greu de răspuns.Cele mai mari economii ale lumii încearcă în această săptămână să salveze un acord fiscal istoric al Organizației pentru Cooperare și Dezvolare Economică, după ce dificultățile legate de punerea în aplicare au amenințat să anuleze inițiativa de a determina multinaționalele să plătească mai multe taxe acolo unde își desfășoară activitatea.
Reprezentanții a peste 130 de țări s-au reunit la sediul OCDE din Paris pentru trei zile de discuții privind aplicarea unei părți esențiale a unui acord fiscal revoluționar care a fost afectat de întârzieri și probleme legate de ratificare.
Pe ordinea de zi se află o modificare a legislației mondiale care ar permite țărilor să elimine actuala serie de taxe naționale aplicate giganților din domeniul tehnologiei, precum Google, Facebook și Amazon.
Oficialii speră, de asemenea, că o interdicție privind așa-numitele „taxe pe serviciile digitale”, care urmează să expire la începutul anului 2024, poate fi prelungită până când se va ajunge la un consens privind o reformă globală.
În lipsa unei prelungiri, este probabil să apară războaie comerciale, deoarece țările vor încerca să recupereze singure mai multe venituri de la cele mai mari 100 de multinaționale din lume care sunt vizate de acord.
Negociatorii speră să amâne interdicția până în 2025, de teamă că unele țări vor avea dificultăți în ratificarea acordului. Printre acestea se numără SUA, unde își au sediul multe dintre cele mai mari firme de tehnologie din lume.
Între timp, unele piețe emergente se tem că soluția globală de impozitare a Big Tech – supranumită „Pilonul unu” – le va reduce veniturile. „India, în special, este foarte dificilă”, a declarat pentru Financial Times o persoană apropiată negocierilor.
Modificările sunt menite să actualizeze normele internaționale astfel încât cele mai mari 100 de companii din lume să plătească mai multe taxe acolo unde își desfășoară activitatea.În prezent, ministerele de finanțe pot impozita veniturile unei companii doar dacă aceasta este prezentă fizic în țara lor – o abordare care nu mai este adecvată scopului în era digitalizării.
În schimb, noul sistem ar impune multinaționalelor să plătească impozite în funcție de locul în care sunt realizate vânzările. În mod specific, schimbările se vor aplica multinaționalelor cu venituri de peste 20 de miliarde de euro și o marjă de profit de peste 10%. Pentru aceste companii, 25% din profiturile lor care depășesc marja de 10% vor fi impozitate în țările în care au vânzări.
Camera Internațională de Comerț a avertizat luna trecută că importanța unui „sistem fiscal stabil și previzibil” pentru companii „nu poate fi supraestimată”. Numai un tratat global ratificat și implementat pe scară largă ar putea „atinge acest obiectiv”.
Cu toate acestea, chiar dacă se ajunge la un acord provizoriu în această săptămână la Paris, analiștii nu sunt convinși că va exista o majoritate de semnatari până la sfârșitul acestui an.