AcasăEconomieCine are nevoie de euro digital?

Cine are nevoie de euro digital?

Versiunea electronică a monedei unice stârnește controverse și ostilitatea băncilor

Bruxelles-ul a prezentat un cadru legislativ pentru viitorul euro digital, o versiune dematerializată a monedei unice, un proiect care stârnește fantezii conspiraționiste și ostilitatea băncilor, fără a răspunde unor așteptări reale din partea publicului.

„Deocamdată, euro digital pare a fi o soluție care caută o problemă de rezolvat”, a declarat pentru AFP  eurodeputatul german Markus Ferber. Comisia și Banca Centrală Europeană (BCE) „nu au explicat încă în mod convingător de ce avem nevoie de el”.

Ce va aduce, având în vedere că banii dematerializați sunt deja utilizați pe scară largă de zeci de ani prin intermediul unei multitudini de servicii financiare, cum ar fi cardurile de credit și, mai recent, aplicațiile de plată mobile?

Pentru BCE, dematerializarea crescândă a plăților, în special odată cu creșterea comerțului electronic,  are necesita crearea unui euro digital, cu riscul de a vedea moneda unică confruntată cu o concurență tot mai mare din partea criptomonedelor sau a versiunilor digitale ale monedelor străine.

În iulie 2021, banca cu sediul la Frankfurt a lansat o fază de studiu în vederea furnizării monedelor și bancnotelor sale în format electronic începând cu 2027 sau 2028.Noul proiect de text stabilește cadrul juridic necesar. Și va continua să fie negociat timp de câteva luni cu statele membre și cu Parlamentul European.

Mai presus de toate, euro digital generează îngrijorări alimentate de campanii de dezinformare. Unii internauți afirmă pe rețelele de socializare că scopul său ar fi eliminarea numerarului pentru a permite o supraveghere generalizată a cetățenilor, prin monitorizarea cumpărăturilor și a tranzacțiilor financiare ale acestora.

Cu toate acestea, moneda electronică va fi doar o opțiune de plată suplimentară și opțională, pe lângă numerar. Stocată pe un card sau pe un telefon mobil, va oferi, de asemenea, o funcție de plată offline care va păstra anonimatul.

Nu va înlocui banii cash!

Euro digital va avea curs legal în cele 20 de țări care au adoptat euro.Însă IMM-urile și anumite asociații fără scop lucrativ vor putea refuza să o accepte ca mijloc de plată, la fel ca și persoanele fizice pentru tranzacțiile lor personale, potrivit unei versiuni a proiectului de regulament.

“Euro digital nu va înlocui banii lichizi,  iar cetățenii europeni vor fi liberi să îl folosească sau nu”, a insistat săptămâna trecută François Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE. Va avea „aceleași caracteristici” ca și banii cash și „va garanta respectarea vieții private”, a precizat el în cadrul unei conferințe la Paris.

China testează deja yuanul digital pe scară largă. Statele Unite și Regatul Unit iau, de asemenea, în considerare o versiune electronică a monedei lor.

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) este pentru euro digital, pe motiv că va oferi un serviciu universal și gratuit, susținut de o garanție publică. Va fi accesibil celor patru milioane de europeni care nu au în prezent un cont bancar, “într-un moment în care plata online devine o necesitate fundamentală”.

Dar băncile sunt îngrijorate de posibilele pierderi de venituri și de riscurile pentru stabilitatea financiară dacă persoanele fizice și-ar retrage în masă depozitele din conturile lor curente pentru a le stoca în euro digitali.

Pentru a liniști instituțiile financiare, textul Comisiei asigură că BCE va „dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezervă de valoare”. În mod clar, va impune un plafon pentru numărul de euro deținuți sub această formă de către fiecare persoană. Un oficial al BCE a sugerat în luna mai că acest plafon ar putea fi de până la 3.000 de euro.

author avatar
Radu Jacotă Redactor