Cauta

Cine ajută datornica Americă

Investitorii au pompat miliarde în fondurile de obligațiuni corporative în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani

O ajută investitorii: au pompat miliarde în fondurile de obligațiuni corporative în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, semnalând un apetit tot mai mare pentru activele riscante, în timp ce piețele consideră că se apropie vârful ratelor dobânzilor.

Mai mult de 16 miliarde de dolari au inundat fondurile de obligațiuni corporative până la 20 noiembrie, arată datele de la EPFR, care urmărește fluxurile, ceea ce reprezintă deja un aflux net mai mare decât în orice lună completă din iulie 2020.

Tendința a fost concentrată în principal în datoriile „junk”, cu 11,4 miliarde de dolari care au intrat în fonduri care investesc în aceste obligațiuni de calitate scăzută și cu randament ridicat. Alte 5 miliarde de dolari au intrat în fonduri cu grad de investiție, care dețin datorii corporative de mai bună calitate.

Intrările substanțiale subliniază modul în care răcirea inflației a alimentat previziunile conform cărora Rezerva Federală a SUA și-a încheiat ciclul de majorare a dobânzilor, notează Bloomberg. Cererea de obligațiuni cu ratinguri mai mici reflect și încrederea tot mai mare în faptul că reducerea costurilor ridicate ale împrumuturilor va permite companiilor puternic îndatorate să se descurce într-o economie în încetinire fără o creștere a numărului de neplăți.

„Am văzut o schimbare foarte mare de sentiment pe toate piețele”, a declarat Will Smith, director pentru credite de înaltă rentabilitate la AllianceBernstein. Smith a adăugat că o „masivă revenire de ușurare” în cazul titlurilor de Trezorerie americane, pe măsură ce investitorii se grăbesc să închidă pariurile privind noi scăderi de preț, a avut ecou în cazul datoriilor corporative.

Fed a întors agresiv șuruburile politicii monetare începând cu luna martie a anului trecut, ducând costurile de împrumut de la aproape zero la un interval țintă de 5,25% până la 5,5%, în încercarea de a limita inflația. Politica monetară s-a tradus printr-o povară mai mare a dobânzilor pentru corporațiile americane, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la un val de neplată la nivelul întregii țări.

Cu toate acestea, Fed a menținut dobânzile la un nivel stabil din iulie. Iar datele privind piața muncii din luna octombrie, care sunt urmărite îndeaproape, au arătat o încetinire substanțială a angajărilor, fiind create doar 150.000 de noi locuri de muncă în SUA – sub așteptări și mult mai puține decât cele din luna precedentă.

Săptămâna trecută, datele au arătat că inflația a scăzut mai mult decât se aștepta la 3,2% – prima scădere din iunie.

Schimbarea perspectivelor privind ratele dobânzilor a stimulat evaluările obligațiunilor corporative. Prima medie plătită de împrumutații americani cu grad de investiție peste titlurile de trezorerie se situează la 1,17 puncte procentuale, în scădere de la 1,3 la data de 1 noiembrie. Marjele medii ale obligațiunilor junk bond s-au redus mai mult, de la 4,47 puncte procentuale la 3,95.

Intrările din noiembrie vin după ce fondurile cu randament ridicat au suferit ieșiri de peste 18 miliarde de dolari până  la 31 octombrie.

Ultimele stiri

  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Exit mobile version