Incertitudinea geopolitică și economică a șters mai mult de 300 de miliarde de dolari din profiturile companiilor globale începând cu 2017.
Un studiu realizat de EY-Parthenon arată că aproape 3500 de companii listate la nivel mondial, cu venituri anuale mai mari de un miliard de dolari, au pierdut profituri în valoare totală de 320 de miliarde de dolari în timpul perioadelor de volatilitate geopolitică și macroeconomică.
„După ani de bani ieftini și stabilitate geopolitică relativă, un val de schimbări macroeconomice, de la tensiuni comerciale la conflicte, politica guvernamentală și evenimentele globale au un impact mai mare asupra valorii și profiturilor decât în multe decenii”, a declarat Mats Persson, liderul departamentului macro și geostrategie al EY-Parthenon UK, citat de Financial Times.
În ultimii trei ani – o perioadă marcată de revenirea inflației, atacul Rusiei asupra Ucrainei, prăbușirea pieței obligațiunilor din Marea Britanie, războiul dintre Israel și Hamas și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aproximativ 40% din modificările valorii totale a indicelui FTSE 100 s-au produs în zilele în care au avut loc evenimente economice sau geopolitice semnificative.
Una din patru dintre companiile globale a înregistrat o scădere a marjei de profit de 5% sau mai mult între 2017 și 2024.
Ștergerea profitului pentru cele 833 de companii chineze analizate a fost concentrată în sectoarele imobiliar, siderurgic și construcții, cu pierderi de 73 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, unele întreprinderi s-au adaptat la peisajul macroeconomic în schimbare, reușind să își majoreze câștigurile. În Marea Britanie, retailerul de modă Next, grupul de produse chimice Croda, gigantul minier Rio Tinto și grupul de inginerie Spirax. În Statele Unite, Caterpillar, compania de logistică UPS, producătorii de medicamente Pfizer și Merck, compania de logistică UPS, Caterpillar și grupul Johnson & Johnson.
Potrivit lui Persson, aceste companii cu performanțe superioare sugerează că noul climat a creat atât câștigători, cât și perdanți.
Întreprinderile care au reușit fie să protejeze, fie să obțină marje maxime „și-au diversificat cu succes portofoliul, și-au gestionat baza de costuri, au identificat și au înțeles diversele schimbări de politică și și-au actualizat guvernanța pentru a reflecta o lume diferită”.