AcasăEconomieCine a devenit cel mai mare exportator de energie din Europa

Cine a devenit cel mai mare exportator de energie din Europa

Criza energetică din Europa a bulversat comerțul cu energie electrică anul trecut, determinând Suedia să devină principalul exportator al regiunii, după întreruperi extinse ale parcului de reactoare nucleare din Franța.

Suedia a trimis 33 de terawați-oră către alte națiuni în 2022, devenind pentru prima dată exportatorul nr. 1, potrivit datelor Entso-E analizate de Rystad Energy AS. Marea Britanie a trecut pentru prima dată la statutul de exportator net de energie electrică, fiind urmată de Spania și Olanda.

Comerțul cu energie electrică în Europa a fost zguduit, deoarece Moscova a redus livrările de gaze în regiune, iar eforturile de a repara centralele nucleare învechite ale Franței au transformat țara în al doilea mare importator. Această criză a fost atenuată de interconectori care leagă rețelele naționale de electricitate, oferind o protecție împotriva întreruperilor de curent.

„2022 a fost o verificare a realității pentru multe țări”, a declarat Fabian Ronningen, analist al piețelor de energie la Rystad.

Turbulențele de pe piețele de energie electrică au pus accentul pe securitatea infrastructurii și pe importanța conectării rețelelor din întreaga Uniune Europeană.

„La fel ca toate infrastructurile de mari dimensiuni, acestea devin surse punctuale de risc prin daune fizice sau atacuri cibernetice”, a precizat Lisa Fischer, lider de program pentru sisteme energetice în cadrul grupului de reflecție E3G. „Cu toate acestea, cu cât rețeaua UE este mai interconectată, cu atât mai multe opțiuni avem pentru a reduce riscul.”

Până în 2030, Uniunea Europeană intenționează ca cele 27 de țări din blocul comunitar să fie capabile să transporte 15% din producția lor de energie electrică către națiunile vecine. „Aproximativ jumătate dintre statele membre ale UE sunt pe cale să realizeze acest lucru”, a adăugat Fischer.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.179 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger