Companiile chineze care doresc să crească din exporturi se confruntă cu o nouă problemă: întărirea yuanului.
Yuanul „offshore” tranzacționat în Hong Kong a crescut luni față de dolarul american până la cel mai puternic nivel pentru acest an.
Dolarul puternic a contribuit la menținerea slăbiciunii yuanului, care, la rândul său, a menținut prețurile competitive ale exporturilor chinezești. Dar situația s-a schimbat.
Piața bursieră globală a scăzut, investitorii reevaluându-și perspectivele privind economia SUA și potențialele reduceri ale ratelor dobânzilor. Ratele ridicate au susținut dolarul american și activele aferente.
Multe societăți comerciale, în special cele mai mici, „au adoptat în prezent strategia de a prefera să nu preia comenzi decât să preia comenzi care produc pierderi”, a declarat Winnie Wang, președintele Asociației de comerț electronic transfrontalier din Shenzhen.
Ea a menționat cazul unei astfel de companii, care a obținut venituri de 20 de milioane de yuani (2,8 milioane de dolari) în timpul slăbirii monedei Chinei din prima jumătate a anului, ceea ce i-a permis să crească salariile angajaților. Însă compania nu a obținut nicio comandă în luna iulie, deoarece yuanul mai puternic a obligat-o să crească prețurile în mod repetat.
Fluctuații valutare, profituri tăiate
Potricit CNBC, Ryan Zhao, director la Jiangsu Green Willow Textile, a estimat că fluctuațiile recente ale cursului valutar vor tăia aproximativ 2% din profituri în această lună. „Suntem îngrijorați de faptul că o apreciere prelungită a yuanului va duce la creșterea prețurilor de către furnizorii chinezi, ceea ce va afecta afacerile de export”.
Exporturile au ieșit în evidență ca un punct luminos pe măsură ce creșterea economică a Chinei încetinește. Multe companii locale, de la producători de automobile la comerț electronic, au accelerat planurile de extindere în străinătate. Prin urmare, sunt acum mai expuse riscurilor de fluctuație valutară.
„În afară de motivele geopolitice, companiile chineze se concentrează din ce în ce mai mult pe acoperirea riscului valutar, ceea ce face ca operațiunile lor să fie mai complexe decât înainte”, spune Chris Pereira, președinte și CEO al firmei de consultanță iMpact.
A doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu 4,7% în perioada aprilie-iunie, conform datelor oficiale, cea mai slabă creștere din primul trimestru al anului 2023, ratând prognoza de 5,1% din sondajul Reuters. De asemenea, a încetinit față de expansiunea de 5,3% din trimestrul precedent.