China a început să aplice un impozit ignorat de mult timp asupra câștigurilor din investiții în străinătate ale ultra-bogaților țării.
Unele persoane bogate din marile orașe chineze au fost convocate de autoritățile fiscale la întâlniri pentru a evalua plățile potențiale, inclusiv cele întârziate din anii trecuți, relatează Bloomberg. Se confruntă cu impozite de până la 20 % pe câștigurile din investiții.
Prosperitatea comună
Mișcarea subliniază urgența tot mai mare în cadrul guvernului de a-și extinde sursele de venit, în condițiile în care vânzările de terenuri scad și sectorul industrial încetinește. De asemenea, se aliniază campaniei președintelui Xi Jinping privind „prosperitatea comună”, care vizează crearea unei distribuții mai echitabile a bogăției în a doua cea mai mare economie a lumii.
Impulsul fiscal al Chinei urmează, de asemenea, punerii în aplicare în 2018 a Standardului comun de raportare (CRS), un sistem global de partajare a informațiilor menit să prevină evaziunea fiscală. În timp ce reglementările locale au stipulat întotdeauna că rezidenții sunt impozitați pe venitul mondial, inclusiv pe câștigurile din investiții, măsurile a fost rareori puse în aplicare până de curând.
Nu este clar cât de răspândite sunt eforturile și cât de mult vor dura acestea. Unii dintre chinezii vizați aveau cel puțin 10 milioane de dolari în active offshore, în timp ce alții erau acționari ai unor companii listate în Hong Kong și Statele Unite.
În cadrul CRS, China a făcut în ultimii șase ani schimb automat de informații cu aproape 150 de jurisdicții cu privire la conturile aparținând persoanelor supuse impozitării în fiecare țară membră.
”Va exista o aplicare mai strictă a legii privind impozitul pe venitul persoanelor fizice”
„China dispune deja de o comoară de date CRS pe care autoritățile fiscale le-ar putea exploata cu ușurință pentru a descoperi oportunități de colectare”, a declarat Patrick Yip, vicepreședinte al Deloitte China. „Potențialul auditurilor fiscale individuale, în raport cu auditurile fiscale ale întreprinderilor, ar fi în creștere.”
Persoanele înstărite din China au fost în centrul atenției de când Xi a declanșat o campanie de represiune multianuală care a cuprins sectoarele internetului pentru consumatori, finanțelor și proprietății.
Această campanie a afectat încrederea celor mai bogați dintr-o țară în care, în 2018, la fiecare câteva zile a fost adăugat un miliardar. Boston Consulting Group a estimat în acea perioadă că, din bogăția personală de 24 000 de miliarde de dolari, aproximativ 1 000 de miliarde erau deținute în străinătate. China a înregistrat o creștere a emigrației cetățenilor bogați, cu peste 1,2 milioane de persoane începând cu 2021, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite.
”Va exista o aplicare mai strictă a legii privind impozitul pe venitul persoanelor fizice”, subliniază Peter Ni, expert în fiscalitate la Zhong Lun Law Firm, cu sediul în Shanghai. „În cele din urmă, veniturile offshore ale acestor persoane cu venituri ridicate vor deveni o țintă specifică pentru autoritatea fiscală.”
Mai bine spus ,isi aduce banii acasa si bine face .