Cauta

China și Statele Unite găsesc un teren comun: Ucraina

Negocierile dintre Donald Trump și Vladimir Putin pentru a intermedia un acord de pace în Ucraina apropie Beijingul și Washingtonul în noul context geopolitic

Negocierile dintre Donald Trump și Vladimir Putin pentru a intermedia un acord de pace în Ucraina apropie Beijingul și Washingtonul în noul context geopolitic.

Săptămâna trecută, China și-a exprimat sprijinul pentru un „consens” între SUA și Rusia cu privire la Ucraina, Reuters informând că Beijingul speră să joace un rol. Este vorba de o încălzire mai amplă a relațiilor dintre cele două părți sau o simplă apropiere circumstanțială?

Adevărul este că Trump va încerca cel puțin o destindere – și au existat semne în acest sens chiar înainte de alegerile din noiembrie, notează UnHerd. Xi Jinping, la o reuniune recentă a liderilor din domeniul tehnologiei, a semnalat o abordare mai favorabilă afacerilor –  și are nevoie de stabilitate internațională pentru a recâștiga încrederea investitorilor străini.

Actorii piețelor financiare încep să observe aceste schimbări subtile.Laura Wang, Chief China Equity Strategist al Morgan Stanley, a declarat că  perspectivele acțiunilor chineze sunt mai optimiste, în parte datorită unei reduceri percepute a tensiunilor diplomatice dintre Beijing și Washington. Globalismul ca ideal poate fi mort, dar globalizarea ca realitate materială persistă.

Pacea din Ucraina ar putea contribui și la atenuarea dezacordurilor dintre China și UE. Apropierea Chinei de Moscova și faptul că Rusia s-a bazat pe exporturile chinezești pentru a evita impactul sancțiunilor occidentale au tensionat în mod natural relațiile dintre Beijing și Bruxelles.

O încheiere a războiului ar reduce expunerea companiilor chineze la mai multe sancțiuni și tarife. La Conferința de securitate de la München, diplomatul chinez Wang Yi, cu scopul de a profita de potențialele disensiuni dintre SUA și UE, a aruncat un os elitelor europene nemulțumite, declarând că și acestea ar trebui să aibă un loc la masa negocierilor pentru discuțiile de pace.

Partea negativă a acestei situații pentru China este că un acord de pace în Ucraina și o creștere a capacităților europene de a se ocupa de propria securitate ar putea elibera resursele militare și diplomatice ale SUA pentru o mai mare concentrare asupra regiunii Indo-Pacific. Totuși, Xi pare mai preocupat de rezolvarea problemelor economice interne decât de un război iminent.

Putin l-a invitat pe Xi la summitul cu Trump de la Moscova, ceea ce ar putea schimba tonul relațiilor sino-americane. Acordul geopolitic ar putea duce la o atenuare a tarifelor SUA, ajutând astfel economia stagnantă a Chinei.

Ultimele stiri

  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Gata transferul! Horațiu Moldovan, împrumutat „aproape de casă”
  • Dosarele Epstein, momentul Afganistan al lui Trump?
  • RA-APPS îl pune la punct pe vicepremierul Anastasiu
  • Companiile americane nu vor să renunțe la piața Chinei
  • Exit mobile version