AcasăEconomieChina se trezește: stimulare fiscală și o nouă politică monetară

China se trezește: stimulare fiscală și o nouă politică monetară

Liderii Chinei au promis măsuri fiscale „mai proactive” și o politică monetară „moderat” mai relaxată anul viitor pentru a stimula consumul intern

Liderii Chinei au promis măsuri fiscale „mai proactive” și o politică monetară „moderat” mai relaxată anul viitor pentru a stimula consumul intern.

Biroul Politic, un organism de decizie de vârf condus de președintele Xi Jinping, a declarat că va stabiliza piețele imobiliare și de acțiuni, în timp ce va întări ajustarea „neconvențională contra-ciclică”, potrivit unui comunicat al Partidului Comunist, tradus de CNBC. Factorii de decizie de rang înalt se reunesc pentru a analiza performanța economică și implementarea politicilor în anul curent, stabilind în același timp prioritățile pentru 2025.

Administrația centrală va discuta, de asemenea, obiectivul de creștere și bugetul pentru 2025, parțial pentru a oferi guvernelor locale orientări în stabilirea propriilor obiective înainte de sesiunea anuală a parlamentului din ianuarie.

„Pregătire totală” pentru obiective economic

Deși detaliile nu vor fi anunțate până în martie, se așteaptă ca Beijingul să mențină ținta de creștere a PIB-ului pentru anul următor la „aproximativ 5%” — același nivel stabilit pentru 2024.

Agenția de presă Xinhua a raportat că Xi Jinping a îndemnat la „pregătire totală” pentru a atinge obiectivele economice ale țării,  în ciuda „multor incertitudini și provocări.” „Trebuie să afirmăm încrederea și să construim activ un mediu extern care să ne fie favorabil,” a precizat Xi la un simpozion pe 6 decembrie.

Deși economia Chinei este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de creștere de anul acesta, se confruntă în continuare cu o scădere prelungită a sectorului imobiliar, cu un consum intern slab și cu o posibilă escaladare a tensiunilor comerciale cu SUA, în timp ce președintele ales Donald Trump își pregătește întoarcerea în luna ianuarie la Casa Albă.

Marea  provocare a Chinei este cererea internă slabă, determinată de o lipsă de încredere a consumatorilor. Atunci când refuză să cheltuiască, acaparează bani, creând un surplus de economii care, împreună cu suprainvestițiile guvernamentale în companiile favorizate politic, exacerbează cea mai gravă problemă structurală a țării: supracapacitatea industrială.

Cu toate acestea, inflația anuală a consumatorilor chinezi  a scăzut la un minim de cinci luni (0,2% ) în noiembrie, conform informațiilor publicate luni de Biroul Național de Statistică.

Indicele Hang Seng din Hong Kong și-a inversat pierderile anterioare și a crescut cu 2,8% după anunț, în timp ce yuanul chinezesc offshore s-a întărit modest la 7,2776 față de dolarul american. Contractele tranzacționate pe iShares FTSE China A50 din Hong Kong au crescut cu peste 3%.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger