AcasăEconomieChina, o putere pe cale de dispariție?

China, o putere pe cale de dispariție?

Scenariul crizei este mai probabil decât o revenire mare

China a căzut de pe „calea miracolului”. O populație îmbătrânită, niveluri ridicate ale datoriei – și un guvern care se amestecă peste tot –   transformă țara într-o putere pe cale de dispariție, precum Japonia anilor 1990, când economia sa a încetinit brusc, dar a evitat o criză totală.

Un scenariu plauzibil pentru China urmează primii ani ai încetinirii Japoniei. După ce bula imobiliară s-a prăbușit în 1990, stimulentele guvernamentale puternice au dus la o revenire puternică a piețelor și a economiei.

Acțiunile din Tokyo au crescut cu 80% între mijlocul anului 1992 și mijlocul anului 1993, iar creșterea PIB-ului a accelerat de la aproape zero la 3%, potrivit Financial Times. Acesta a fost primul dintr-o serie de zori falși, care doar au punctat încetinirea pe termen lung. Dar este posibil ca China să fie pregătită pentru o revenire temporară sau două.

Celălalt scenariu plauzibil este că China se află acolo unde se afla SUA la sfârșitul verii anului 2008 – când piața imobiliară se clătina, dar majoritatea analiștilor nu prevedeau o criză iminentă. În acest scenariu, următorul pas pentru China este o criză financiară în toată regula.

Declanșatorul revenirii din 1993 în Japonia a fost o creștere semnificativă a stimulentelor guvernamentale, care au ajuns la 6% din PIB în acel an. Declanșatorul unei potențiale reveniri în China este mai puțin evident, având în vedere că Beijingul a fost reticent în a cheltui masiv și nu acumuleze și mai multe datorii.

Dar autoritățile chineze au început în ultimele săptămâni să implementeze măsuri fragmentare de stimulare, de la reguli mai ușoare de creditare ipotecară până la reduceri fiscale pentru anumiți cumpărători de locuințe. Și s-ar putea să vină mai multe.

Cazul unei reveniri se bazează în parte pe priceperea tehnologică a Chinei. În ciuda represiunii Beijingului împotriva marilor firme de tehnologie, China are încă un avans „uneori uimitor” față de SUA în 37 din cele 44 de domenii tehnologice, de la IA la robotică, conform unui studiu realizat de Institutul Australian de Politică Strategică la începutul acestui an.

Represiunea împotriva tehnologiilor sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi social media, nu a încetinit miliarde de noi subvenții la export pentru cele mai puțin sensibile, cum ar fi vehiculele electrice și energia solară.

În acest an, China a depășit Japonia ca cel mai mare exportator mondial de vehicule electrice, care sunt, de asemenea, printre cele mai strălucitoare puncte de pe piețele bursiere chineze. În ciuda unui al doilea trimestru dificil, piețele au arătat zone de reziliență, precum creșterea veniturilor în sectoarele de consum. Dar, având în vedere că sentimentul anti-China este atât de ridicat, clipirile ideologice ar putea împiedica comentatorii să vadă ceva pozitiv.

Marele negativ este piața imobiliară. Prețurile terenurilor și locuințelor se contractă cu o rată anuală de aproximativ 5%. Investițiile imobiliare au scăzut, iar veniturile administrației locale din vânzările de terenuri au scăzut cu 20% până la sfârșitul lunii mai.

„Vehiculele de finanțare” pe care guvernele locale le folosesc pentru a cumpăra și vinde terenuri reprezintă acum aproape jumătate din datoria guvernului chinez, care s-a dublat în 10 ani, ajungând la aproape 100% din PIB.

Beijingul este parțial imobilizat de aceste datorii. Mai mult, creșterea ratelor dobânzilor în SUA limitează cât de mult China poate folosi o politică monetară ușoară pentru a-și susține piețele imobiliare, fără a declanșa o ieșire de capital și o prăbușire a yuanului.

Paralelele dintre China de astăzi și Japonia din anii 1990 sunt într-adevăr izbitoare – până la rolul guvernelor locale în bula datoriilor – și pe termen lung o încetinire în stil japonez în China pare probabilă.

Întrebarea aici este pe termen scurt. Este pălăvrăgeala despre „vârful” Chinei un semn că pesimismul a atins maximul sau urmează ceva mai rău? Deoarece bulele imobiliare alimentate de datoriile în creștere tind să se încheie cu recesiuni economice mai puternice decât ceea ce a văzut China până acum, scenariul crizei este  mai probabil decât o revenire mare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.456 afisari

7 COMENTARII

  1. Declanșatorul revenirii din 1993 în Japonia
    a fost o creștere semnificativă a stimulentelor guvernamentale, care au ajuns la 6% din PIB în acel an.

    -nu au folosit la nimic,
    cu voia Domnului a venit cutremurul,

    1993 Kushiro earthquake
    https://en.wikipedia.org › wiki
    ·
    Traducerea acestei pagini
    1993 earthquake japan lcd de la en.wikipedia.org
    The 1993 Kushiro–Oki earthquake was one of two large earthquake to strike the Japanese island of Hōkkaido within the same year. The earthquake with a …

    „covid-19” a fost un efort de restructurare economica in cel mai pur stil al „economiei globale planificate”
    pt. ca china este pe duca!

  2. China se va prabusi dupa ce SUA si Japonia vor fi oale si ulcele !
    Articol ridicol scris sclavi la comanda !

    • Stimatul dom’ Draculea, iubitorul chineziilor comunisti, ni jiùshì gè húndàn. Sper ca ai inteles.

      • Mihmituli , ci ie aia ” ni jiushi ge hun dan ” ? M-ai injurat di mamuku ? Puni mana si tradu ca ti parasc la Raion , trogloditiuli ….

  3. Iar a venit d-l Jacota sa cante osanale celor care il platesc… yankeii faliti.
    China nu va ajunge ca USA, nu se va prabusi, pentru ca au *exporturi* si *excedent comercial si de cont curent* urias care actioneaza ca un last resort sa ii aduca pe linia de plutire. nu gatuie pe altii sa vanda pe yuani, muncesc pentru ceea ce au

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger