AcasăEconomieChina nu e țap ispășitor pentru criza energetică occidentală

China nu e țap ispășitor pentru criza energetică occidentală

În timp ce optimizarea de către China a măsurilor de răspuns la epidemii va stimula creșterea economică a țării, este important de remarcat faptul că un astfel de impuls de anul viitor nu va afecta probabil piața internațională a gazelor naturale.

Într-un articol intitulat „China’s Covid Pivot Set to Worsen the Global Energy Crunch”, Bloomberg a afirmat că, în urma măsurilor anti-Covid din China, importurile de gaze ale națiunii ar putea crește, ceea ce ar putea reduce furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa și alte națiuni asiatice.

Anul trecut, China a depășit Japonia pentru a deveni cel mai mare importator de GNL din lume, „dar ar fi nedrept să se considere că redresarea economică a Chinei a exacerbat criza energetică globală”, notează Global Times.Este adevărat că prețurile principalelor mărfuri energetice, cum ar fi petrolul și gazele naturale, au înregistrat o volatilitate crescută în acest an, dar asta se  datorează în mare parte penuriei extreme de aprovizionare cu energie din Rusia sancționată de Occident din cauza războiului din Ucraina.

Acum, piața europeană a gazelor naturale rămâne epicentrul actualei crize energetice, în ciuda corecției observate la prețul petrolului pe fondul încetinirii economiei mondiale și al înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale a SUA.

În condițiile în care proporția gazului rusesc în totalul importurilor europene a scăzut de la 45% în 2021 la 9% în prezent, este inevitabil ca aprovizionarea cu energie a Europei să se confrunte cu provocări serioase în această iarnă și anul viitor.

În plus, din moment ce Europa trebuie să cumpere GNL din SUA, Norvegia și alți producători, aprovizionarea cu energie în țările emergente a fost, de asemenea, afectată din cauza costurilor ridicate de import.

Economia Chinei va scăpa treptat de impactul epidemiei, ceea ce va duce, într-adevăr, la o anumită creștere a cererii de produse energetice, cum ar fi gazele naturale și petrolul.

Dar asta nu înseamnă neapărat că cererea Chinei va agrava criza energetică globală. Perturbarea modelului global de aprovizionare cu energie este cauza principală pentru care actuala criză energetică continuă fără a se întrevedea un sfârșit.

Una dintre cele mai directe manifestări ale restrângerii aprovizionării cu energie este creșterea prețurilor. Potrivit datelor de la vămile chineze, în primele 11 luni ale acestui an, importurile de gaze naturale din China au scăzut cu 9,7% în ritm anual în ceea ce privește volumul, în timp ce au crescut cu 32,8% în ceea ce privește valoarea.

Cifrele sunt suficiente pentru a sugera că cererea chineză nu este principalul factor care contribuie la deficitul de aprovizionare cu energie. Acest lucru se datorează faptului că țara importă în principal GNL prin acorduri pe termen lung, care sunt favorabile nu numai pentru a-și asigura propria securitate a aprovizionării cu energie, ci și pentru a menține oferta și cererea stabile pe piața mondială.

De asemenea, producția internă de gaze naturale a Chinei este în creștere constantă și va continua să crească și anul viitor. Chiar dacă importurile vor crește, acestea nu vor afecta prea mult piața internațională.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
350 afisari

1 COMENTARIU

  1. O doare undeva pe China de criza energetica din vest, cea artificial provocata. Cred ca se si bucura, asa poate lua de la rusi mai ieftin gaz, petrol, carbune. China nu are creierul putred sa creada povestile cu incalzirea globala cauzata de concentratia de CO2 in atmosfera.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger