Din 2018, industria petrolieră chineză a întors ani de declin. China este probabil cel mai mare producător de petrol la care oamenii nu se gândesc.
Doar cinci țări depășesc în prezent cele 4,16 milioane de barili pe zi pe care i-a extras anul trecut, notează The National. Dar este mult mai puțin urmărită decât producători mai mici, dar mai celebri, printre care Brazilia, Norvegia, Libia și Nigeria.
Cei trei mari petroliști
În opinia lui Robin Mills, CEO al Qamar Energy și autorul cărții The Myth of the Oil Crisis (Mitul crizei petroliere), perspectivele industriei petroliere chineze sunt importante pentru echilibrul energetic global, pentru securitatea națională și pentru soarta marilor companii de stat din China – Sinopec, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și cea mai mare, China National Petroleum Corporation (CNPC).
China a descoperit câmpul Daqing în 1959, Shengli în 1961 și alte zăcăminte în nord-est, iar producția a explodat în anii 1970. În mod remarcabil, a fost un exportator net de petrol până în 1992.
Apoi, propriul apetit masiv a depășit resursele interne. Deși producția a continuat să crească până în 2015, a devenit de departe cel mai mare importator de petrol din lume.
Dar în vara anului 2018, președintele Xi Jinping, preocupat de securitatea energetică internă pe fondul războiului comercial emergent dintre SUA și China, a cerut să se acorde prioritate autosuficienței în fața randamentelor comerciale.
Cele trei mari companii petroliere naționale au lansat planuri de acțiune pe șapte ani și și-au majorat substanțial bugetele de investiții.
4,3 milioane de barili pe zi, în acest an sau anul viitor
De atunci, creșterea a fost solidă, cu aproape 100.000 de barili pe zi adăugați în medie în fiecare an, iar 2024 a început în forță. Este posibil ca China să depășească maximul său anual din toate timpurile, 4,3 milioane de barili pe zi, în acest an sau anul viitor.
Creșterea internă a fost obținută cu greu. Geologia Chinei este complexă, iar zăcămintele sale existente au fost deja puternic exploatate. În 2023, cele trei mari companii de stat au investit aproximativ 78 de miliarde de dolari, comparativ cu 65 de miliarde de dolari între cei mai mari trei concurenți internaționali – Shell, ExxonMobil și Chevron.
Dar restricțiile de producție ale OPEC+ și presiunea pentru prețuri mai mari oferă companiilor chineze un flux solid de numerar și le permit să se orienteze către resurse cu profituri mai ridicate.
Cea mai mare parte a creșterii producției provine de la câmpurile offshore, precum Marea Chinei de Sud, conduse de CNOOC.
Sinopec forează unele dintre cele mai adânci puțuri din lume. În martie, sonda Shendi Take-1 a depășit 10.000 de metri, fiind doar a doua sondă la nivel mondial care ajunge la o asemenea adâncime.
De asemenea, China dispune de resurse de petrol de șist, CNPC raportând că în bazinele sale există între 20 și 35 de miliarde de barili.