AcasăEconomieChina domină Occidentul pe piața vehiculelor electrice. “Sunt mașini bune, oamenii le...

China domină Occidentul pe piața vehiculelor electrice. “Sunt mașini bune, oamenii le cumpără”

Occidentul și SUA se confruntă cu o realitate de necontestat: producătorii chinezi au ajuns să domine lumea EV-urilor

Mathias Miedreich, directorul executiv al producătorului de baterii Umicore, a declarat că vehiculele electrice chinezești depășesc producția americană. „Sunt pur și simplu mașini bune, iar oamenii le cumpără”. Statisticile arată că Miedreich nu exagerează.

 Vânzările de vehicule electrice în China au crescut cu 36%, ajungând la 7,7 milioane în 2023, față de 5,7 milioane în 2022. Piața americană nu este nici pe departe la fel de mare, înregistrând doar 1,5 milioane.

Săptămâna trecută, Joe Biden a declarat că mașinile  inteligente chinezești reprezintă o amenințare la adresa securității naționale: sunt conectate la internet „ca niște smartphone-uri pe roți” și ar putea fi folosite pentru a colecta informații sensibile despre cetățenii americani.

Însă China are deja o prezență importantă pe piața americană a smartphone-urilor, iar chinezii domină piața laptopurilor, peste 80% dintre aceste dispozitive cumpărate în Statele Unite sunt Made in China. Așadar, de ce Beijingul nu ar spiona în schimb oamenii prin intermediul laptopurilor și smartphone-urilor?

Nu mai are nevoie: Statele Unite rămân în urmă în ceea ce privește capacitatea lor de a conduce lumea în domeniul noilor tehnologii și se folosesc de securitatea națională ca pretext pentru a-i convinge pe cetățenii americani și alte țări să le cumpere produse inferioare.

„China este hotărâtă să domine viitorul pieței auto, inclusiv prin utilizarea unor practici neloiale”, a precizat Biden. În realitate, el descrie fără să vrea concurența de pe piața globală. Expresii precum „domină” și „inundă” nu fac decât să reflecte faptul că China produce mai bine și mai ieftin decât rivalii săi. Și economiile occidentale vor rămâne în urma Chinei, deoarece industriile lor sunt izolate de presiunile concurențiale care stimulează inovarea.

China a pus în aplicare o strategie industrială orientată spre extinderea sectorului vehiculelor electrice, investind fonduri de stat importante în firmele naționale, precum și în cercetare și dezvoltare.

Occidentul și SUA  se confruntă cu o realitate de necontestat: producătorii chinezi au ajuns să domine lumea mașinilor electrice. Industria crește cu o viteză care i-a surprins chiar și pe cei mai experimentați observatori.

China a avut, de asemenea, un avantaj cheie în producția de baterii: deține majoritatea capacității de rafinare din lume atunci când vine vorba de componente esențiale precum cobaltul, sulfatul de nichel, hidroxidul de litiu și grafitul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
305 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger