AcasăEconomieChina avertizează Vestul: supraviețuiește cel mai adaptat!

China avertizează Vestul: supraviețuiește cel mai adaptat!

Supraproducția Chinei va inunda piețele Occidentale

Datele privind produsul intern brut al Chinei din primul trimestru au pus în evidență efectele pariului președintelui Xi Jinping că un boom al producției poate ajuta a doua economie a lumii să depășească o criză prelungită pe piața imobiliară.

Biroul Național de Statistică a raportat o creștere de 6,1% a producției industriale și un avans de aproape 10% a investițiilor în industria prelucrătoare, ceea ce a contribuit la susținerea unei creșteri mai bune decât se aștepta de 5,3% a produsului intern brut  pentru primele trei luni ale acestui an.

Concentrându-se pe producția de vârf a vehiculelor electrice, a panourilor solare și a bateriilor, guvernul derulează programe de subvenții interne pentru ca firmele să își modernizeze echipamentele și consumatorii să cumpere mașini și electrocasnice noi.

Ce înseamnă toate acestea pentru Occident?  O supraproduție care  ar putea produce un alt „șoc al ofertei” pentru piețele mondiale, similar celui din 2015-2016, când excesul de oțel chinezesc s-a revărsat în toată lumea.

Cancelarul Germaniei primește lecții de economie la Beijing

După ce l-a întâmpinat marți pe cancelarul german Olaf Scholz în fața Marii Săli a Poporului din Beijing, premierul Li Qiang i-a ținut oaspetelui său o prelegere de economie.

„O producție care depășește cererea este favorabilă unei concurențe depline și supraviețuirii celui mai adaptat. Capacitatea de producție de înaltă calitate pe care industria chineză a noilor energii continuă să o ofere va avea o contribuție importantă la dezvoltarea globală”.

Datele din primul trimestru au arătat că volumele de export ale Chinei au crescut brusc cu 14% față de anul trecut. „Chinezii oferă reduceri uriașe de preț la exporturile lor din cauza supracapacității interne”, subliniază Robin Xing, economist șef la Morgan Stanley.

Cei mai mulți analiști consideră că boom-ul din industria prelucrătoare, împreună cu investițiile în infrastructură și alte măsuri de stimulare, ar putea duce creșterea PIB-ului la ținta guvernamentală de 5% în acest an.

Creșterea protecționismului pe piețele occidentale va avea, nevoie de timp pentru a-și face efectul, iar companiile chineze s-au dovedit pricepute în evitarea tarifelor.

Pentru Ting Lu, ecomist la Noumura, „Tot ce se întâmplă în sectorul de producție din China favorizează exporturile către economiile dezvoltate. Exporatorii vor deveni și mai competitivi pe piața globală”. Li Qiang are dreptate – supraviețuiește cel mai adaptat. Poate să nu fie Occidentul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor