AcasăEconomieChina ar trebui să consume mai mult, iar SUA mai puțin?

China ar trebui să consume mai mult, iar SUA mai puțin?

Donald Trump le spune americanilor că trebuie să trăiască cu mai puține bunuri chinezești, promovând în același timp politici comerciale care îi presează indirect pe consumatorii chinezi să cumpere mai mult

Cât de departe ar trebui să meargă China pentru a trece de la o economie bazată pe exporturi la una condusă de cererea internă ?

Consumatorii chinezi nu simt nevoia de a cumpăra și nu este evident că Beijingul dorește ca acest lucru să se schimbe, potrivit Reuters. În SUA, președintele Donald Trump le spune americanilor că trebuie să trăiască cu mai puține bunuri chinezești, promovând în același timp politici comerciale care îi presează indirect pe consumatorii chinezi să cumpere mai mult.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a cerut duminică partenerilor comerciali să ofere acorduri de „bună credință” sau să se confrunte cu taxe.

Asta lasă tariful efectiv pentru importurile din SUA în jur de 13%, cel mai mare din anii 1930 și echivalentul unei creșteri de taxe de 1,2% din PIB.  Dar Trump susține că Walmart trebuie să tolereze tarifele în loc să crească prețurile.

Va fi interesant de văzut ce au de comentat Target Corporation, Lowe’s și Home Depot despre această idee  care amintește de genul de stabilire a prețurilor de către stat într-o economie de tip sovietic.

Walmart, cel mai mare retailer din lume,  a anunțat că va trebui să înceapă să crească prețurile la sfârșitul acestei luni din cauza tarifelor ridicate.

Multe companii americane și-au retras previziunile pentru întregul an, pe fondul fricțiunilor dintre SUA și partenerii săi comerciali, în special China, în timp ce consumatorii reduc cheltuielile.

Trump are nevoie de veniturile din tarife, în parte, pentru a-și finanța pachetul de reducere a impozitelor, care a trecut în sfârșit de o comisie a Camerei Reprezentanților și ar putea fi votat în curând.

Se estimează că acest vast proiect de lege va adăuga între 3.000 și 5.000 de miliarde de dolari la datoria națională pe parcursul unui deceniu și a fost unul dintre motivele pentru care agenția  Moody’s a retrogradat ratingul SUA.

Vestea pare să fi atins un punct sensibil în rândul investitorilor străini, deja consternați de imprevizibilitatea politicii americane, și a făcut ca prețurile futures de pe Wall Street să scadă luni cu 1% sau mai mult. Randamentele pe zece ani au crescut cu aproximativ 5 puncte de bază, iar dolarul este în scădere.

Guvernul Statelor Unite a atins limita legală de împrumut în ianuarie și a început să recurgă la „măsuri extraordinare” pentru a evita depășirea plafonului.

Bessent a indicat că executivul ar putea atinge așa-numita dată X – când nu mai are bani pentru a-și îndeplini toate obligațiile – până în august.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger