AcasăEconomieChiar am picat deja în recesiune? De ce UE e diferită de...

Chiar am picat deja în recesiune? De ce UE e diferită de SUA

Toată lumea din Europa vorbește despre un singur lucru: recesiune.

Amenințarea unei recesiuni iminente și profunde aruncă o umbră întunecată asupra întregului continent, războiul Rusiei în Ucraina și criza energetică globală contopindu-se într-o furtună perfectă.

În mod tradițional, o recesiune a fost definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Dar, notează Euronews, pe măsură ce economiile devin tot mai globalizate și interconectate, definiția clasică s-a dovedit prea îngustă și prea limitată.

Concentrarea pe statisticile PIB oferă o modalitate simplă, rapidă și ușoară de a anunța recesiunile, spune Gregory Claeys,  senior fellow la Bruegel, un think tank din Bruxelles, dar metoda este prea „sistematică” și se bazează pe estimări numerice, care pot fi revizuite într-o etapă ulterioară.

„Este nevoie de timp pentru a numi o recesiune, există  factori cheie care ar trebui luați în considerare, cum ar fi producția industrială, ocuparea forței de muncă și comerțul”.

De fapt, Statele Unite au înregistrat două trimestre de scădere a PIB-ului în acest an, dar nu au caracterizat oficial această perioadă ca recesiune. Motivul? Alte aspecte ale economiei se descurcau foarte bine: locurile de muncă și salariile au crescut, iar investițiile străine au continuat să vină în țară.

Uniunea Europeană, care este mai expusă din punct de vedere geografic la efectele războiului din Ucraina și la perturbările de pe piața energetică, prezintă o imagine mai degrabă mixtă.

Pe de o parte, ocuparea forței de muncă rămâne sănătoasă, la un nivel record. Posturile vacante sunt încă disponibile pentru candidați, iar salariile au crescut într-un ritm peste medie.

Dar, pe de altă parte, apar semne îngrijorătoare. Prețurile persistent ridicate ale energiei au alimentat o inflație record, punând multe gospodării și companii sub un stres financiar îngrozitor.Familiile se confruntă cu perspectiva sărăciei energetice la venirea iernii, în timp ce întreprinderile se străduiesc să se descurce și să evite insolvența.

UE, obișnuită de mult timp cu excedente comerciale confortabile, are acum cu un deficit tot mai mare, deoarece importurile scumpe de energie dau peste cap balanța.În perioada ianuarie-septembrie, blocul a înregistrat un deficit comercial masiv de 266,6 miliarde de euro, față de un excedent de 129,2 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste tendințe îngrijorătoare, împreună cu incertitudinea legată de războiul din Ucraina, au determinat instituțiile financiare și economiștii să concluzioneze că o recesiune la nivelul UE este inevitabilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cand dolarul se tine bine, rubla la fel si scade euro…
    La fel ca Pacala care se urca in pom si sta pe craca pe care o taie cu fierastraul…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger