AcasăEconomieCererea de petrol: China, „sugativa” mondială

Cererea de petrol: China, „sugativa” mondială

Agenția Internațională pentru Energie și-a majorat estimările privind cererea mondială de petrol pentru 2023, în condițiile în care China, principalul importator de țiței, își redeschide economia după aproximativ trei ani de restricții zero-Covid.

Cererea globală de petrol va crește cu 2 milioane de barili pe zi, până la 101,9 milioane de bpd în acest an, a dclarat AIE,  care luna trecută prognozase o creștere de 1,9 milioane de bpd.

„Oferta mondială de petrol va depăși cererea până în prima jumătate a acestui an, dar balanța ar putea trece rapid la deficit pe măsură ce o parte din producția rusă este închisă.”

China, care se așteaptă să consume 900.000 bpd de țiței în 2023, „domină” perspectivele de creștere, redeschiderea granițelor sale stimulând traficul aerian, a precizat agenția cu sediul în Paris.Cererea de combustibil pentru avioane va crește cu 1,1 milioane de bpd, până la 7,2 milioane de bpd, adică aproximativ 90% din nivelurile din 2019.

Între timp, producția mondială de țiței ar urma să crească cu 1,2 milioane de barili pe zi în acest an, impulsionată de țările non-Opec+, care se așteaptă ca oferta rusă să se contracte în acest an din cauza sancțiunilor occidentale.

Rusia, al doilea mare producător de petrol din lume după Arabia Saudită, a declarat că va reduce producția de petrol cu 500.000 bpd, sau aproximativ 5% din producția sa de țiței, în martie, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru țițeiul său și produsele petroliere rafinate.

La 5 februarie, G7 și UE au convenit să stabilească un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru produsele care se tranzacționează cu o primă față de țiței, cum ar fi motorina, și de 45 de dolari pe baril pentru produsele care se tranzacționează cu o reducere, cum ar fi nafta și păcura.În ianuarie, exporturile de petrol rusesc au crescut cu 300.000 bpd față de luna precedentă, ajungând la 8,2 milioane bpd.

Impactul asupra exporturilor de produse ale Rusiei în urma embargoului UE și a plafonului de preț se va traduce printr-o  mai mare cerere, iar Bejingul își va stabili poziții cheie privind aprovizionarea.

Fondul Monetar Internațional și-a majorat recent estimarea privind creșterea economică globală pentru acest an la 2,9%, de la o prognoză anterioară de 2,7%.

Creșterea economică globală ar putea ajunge la un „punct de cotitură”, susținută de scăderea inflației și de redeschiderea Chinei, a declarat duminică directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger