AcasăEconomieCea mai mare economie europeană are nevoie de un update!

Cea mai mare economie europeană are nevoie de un update!

Datele recente din Germania conturează o imagine sumbră pe termen scurt pentru puterea economică a Europei. Economia sa a intrat în recesiune anul acesta, iar încrederea investitorilor din această țară a scăzut recent în cel mai rapid ritm de la pandemie.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE) se așteaptă acum ca în 2023 creșterea Germaniei să fie cea mai mică dintre economiile majore.

Traiectoria sa dincolo de acest an este, însă, o preocupare mai mare. Tensiunile geopolitice predominante – de la invazia Rusiei în Ucraina la creșterea fricțiunilor dintre SUA și China – au evidențiat vulnerabilitățile modelului economic german și au subliniat provocările sale pe termen lung.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost ambițios în încercarea de a reorienta economia – inclusiv prin reducerea dependenței Germaniei de energia rusă și prin asigurarea de noi lanțuri de aprovizionare pentru industrie.

Guvernul a acționat rapid după ce a strâns covorul roșu în fața Rusiei. Obiectivul de a face ca energiile regenerabile să reprezinte 80% din mixul său de energie electrică a sporit atractivitatea Germaniei ca destinație pentru investițiile ecologice. Se cheltuiesc miliarde de euro pentru a stimula industria semiconductorilor.

Germania și-a redus rapid dependența de gazul rusesc. Construirea rapidă a terminalelor GNL a contribuit la creșterea securității energetice. Dar decizia de a închide treptat ultimele reactoare nucleare în aprilie și implementarea lentă a surselor regenerabile de energie înseamnă că este încă dependentă de importuri și de combustibili fosili pentru a-și acoperi nevoile energetice și rămâne expusă la volatilitatea prețurilor la nivel mondial.

Producția de automobile, industria  prețioasă a Germaniei, este în declin din 2018. Trecerea la vehiculele electrice înseamnă confruntarea cu China –  un jucător dominant.

Dezafectarea legăturilor cu China – cel mai mare partener comercial  pentru bunuri – nu va fi nici ea simplă, deoarece multe companii o consideră o piață vitală și un furnizor de produse intermediare.

Scholz a făcut apel la o nouă „viteză germană” pentru a realiza transformarea sa. Dar va trebui mai întâi să elimine o serie de obstacole care au frânat mult timp economia.

Proiectele de infrastructură regenerabilă, cum ar fi parcurile eoliene, au fost întârziate de procedurile de planificare îndelungate.

Liderii din mediul de afaceri se plâng de faptul că birocrația, costurile ridicate ale energiei și digitalizarea limitată împiedică dinamismul; de la înființarea sistemului informatic SAP, în urmă cu mai bine de 50 de ani, nu a apărut nicio companie tehnologică germană de talie mondială.

Lipsa forței de muncă este un alt impediment. Se preconizează că Germania va avea un deficit de până la 7 milioane de lucrători până în 2035, parțial din cauza îmbătrânirii populației. Există o lipsă de lucrători calificați în domeniul construcțiilor, al ingineriei electrice și al serviciilor profesionale, care sunt importante pentru ambițiile economice ale țării.

Într-un anumit sens, Germania este victima propriului său succes. Modelul său economic a prosperat în era globalizării rapide care a avut loc în cele două decenii care au urmat căderii Zidului Berlinului.

Dar vremurile se schimbă, iar baza competitivității și a rezistenței din trecut este pusă la îndoială. Rănile economice pe termen lung legate de reglementare, digitalizare și oferta de forță de muncă, care păreau mai puțin presante când vremurile erau bune, îi limitează acum agilitatea. Numai prin abordarea acestor bariere de bază care stau la baza creșterii, Germania se poate reînnoi din nou.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger