AcasăEconomieCe mare brânză face Biden? Tranziția energetică a Americii nu sparge dependența...

Ce mare brânză face Biden? Tranziția energetică a Americii nu sparge dependența de China

Analiștii din domeniul energiei curate au avertizat că noile norme americane menite să accelereze relocalizarea lanțurilor de aprovizionare cu panouri solare nu vor face mare lucru pe termen scurt pentru a rupe dependența de importurile din China.

Departamentul Trezoreriei a emis vineri noi orientări care ar permite dezvoltatorilor de energie solară cu sediul în SUA să obțină creditele fiscale oferite în cadrul Legii privind reducerea inflației numai dacă produc intern.

Cu toate acestea, deoarece SUA are foarte puține capacități de producție de celule solare, cerința ar însemna că practic niciunul dintre dezvoltatorii existenți nu ar putea profita de subvenție.

„În mod direct și indirect, SUA se vor baza pe aprovizionarea din China”, a declarat Pol Lezcano, asociat senior la BloombergNEF. ” Majoritatea celulelor utilizate în proiectele solare din SUA vor continua să provină de la  fabrici din Asia de Sud-Est, majoritatea deținute de companii chinezești.”

IRA, legea de combatere a inflației, piatra de temelie a încercării administrației Biden de a aborda schimbările climatice, precum și de a reindustrializa economia americană și de a construi o producție de energie curată, oferă un credit fiscal de 30% pentru dezvoltatori, cu un bonus suplimentar de 10% pentru companiile care utilizează materiale naționale.

Pentru a obține bonusul, parcurile eoliene, proiectele solare și unitățile de stocare a bateriilor trebuie să utilizeze 100% oțel și fier din SUA, în timp ce 40% din piesele fabricate, măsurate în funcție de costuri, trebuie să fie produse la nivel local. Acest procent crește la 55% pentru proiectele a căror construcție începe după 2026.

Promovarea produselor fabricate în SUA vine în contextul în care Washingtonul încearcă să contracareze dominația Chinei asupra lanțurilor de aprovizionare cu tehnologie curată la nivel mondial.

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, China produce aproape toate panourile solare din lume, 85% din celule și trei sferturi din toate modulele. Țara este, de asemenea, principalul producător mondial de polisiliciu, o materie primă esențială pentru modulele solare.

SUA produc în prezent 8,9GW de module solare, suficient pentru a satisface doar jumătate din cererea din 2022 și mult sub capacitatea de producție a Chinei de 600GW, potrivit Wood Mackenzie.

Panourile din Cambodgia, Malaezia, Thailanda și Vietnam au reprezentat 75% din întreaga capacitate de energie solară importată în SUA în 2022, potrivit Rystad Energy.

Aaron Halimi, fondator al Renewable Properties, un dezvoltator de energie solară de utilitate publică, a calificat aceste orientări drept un „pas înapoi” pentru ambițiile SUA de a dezvolta un lanț de aprovizionare în acest sector.

El a precizat că planurile companiei de a achiziționa jumătate din panourile sale solare pe plan intern în acest an sunt acum „în aer”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
413 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger