AcasăEconomieCe înseamnă redresarea celei de-a doua economii mondiale

Ce înseamnă redresarea celei de-a doua economii mondiale

Redeschiderea Chinei către lume, după trei ani de politică de „zero-Covid” a președintelui Xi Jinping, a sosit, stimulând speranțele unei ample relansări economice.

Traderii pariază deja pe creșteri ale cererii de cupru, minereu de fier și acțiuni chinezești din domeniul tehnologiei. Luni, câștigurile pentru indicele de referință al Chinei, CSI 300, l-au împins cu peste 20% peste cel mai recent minim al său, îndeplinind definiția tehnică a unei “bull market”.

Redresarea celei de-a doua economii mondiale vine în contextul unei creșteri globale mai lente în SUA și Europa, unde exporturile au fost reduse după un boom pandemic.

„Piețele au așteptări mari ca datele economice ale Chinei să arate o îmbunătățire reală în februarie, dar acest lucru este încă departe de a fi sigur”, a declarat Ken Cheung, strateg șef al departamentului de schimb valutar pentru Asia la Mizuho Bank, citat de AP.

O criză de lichidități în sectorul imobiliar și ani de blocaje sporadice au afectat consumatorii chinezi, iar mulți angajatori mici și mijlocii au dat faliment.”Nu uitați, China a adoptat zero-Covid timp de trei ani, iar modelele de consum s-ar putea să se fi schimbat destul de mult în acest timp”, a adăugat Cheung.

Cu toate acestea, Shreyas Madabushi, analist la Citi, a subliniat o „serie de evoluții ascendente, inclusiv o redeschidere accelerată, o reaprovizionare anticipată de către oțelăriile chinezești pe fondul unor stocuri scăzute și măsuri de sprijinire a cererii și a ofertei pentru sectorul imobiliar din China”. Citi estimează că prețul minereului de fier va ajunge la 130 de dolari pe tonă.

Prețul țițeiului Brent, referința internațională, a scăzut de când Beijingul a început să relaxeze restricțiile Covid-19, în parte din cauza temerilor că cererea chineză nu va crește decât treptat.

Însă Agenția Internațională pentru Energie a prognozat că cererea globală de petrol va crește în acest an până la un maxim istoric de 101,7 milioane de barili pe zi, datorită redeschiderii Chinei – unul dintre cele două „wild cards” pe care le-a semnalat pentru anul viitor, alături de Rusia.

Cererea chineză de petrol, care a scăzut în 2022 pentru prima dată din 1990, a crescut în noiembrie cu 470.000 b/d față de octombrie, potrivit datelor AIE.

Jeff Currie, șeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime de la Goldman Sachs, a estimat într-o notă recentă că cererea din China ar putea adăuga 5 dolari la prețul petrolului, „iar călătoriile internaționale ar putea însemna un stimul suplimentar”.

Analiștii de la Goldman Sachs tocmai și-au majorat prognoza privind creșterea veniturilor acțiunilor chinezești la 17% în 2023, față de 13% anterior, și au îmbunătățit perspectivele pentru listările chinezești din Hong Kong la 34%, față de 28%. Piețele din Malaezia, Thailanda și Singapore sunt, de asemenea, preconizate să beneficieze, deoarece acțiunile cu o expunere mai mare la economia chineză vor primi o atenție mai mare.

Pe măsură ce represiunea de ani de zile asupra companiilor tehnologice se atenuează, investitorii favorizează și acțiunile din acest sector. Analiștii de la Morgan Stanley recomandă „companiile chineze de internet cu capitalizare mare, cu lichiditate ridicată, cu o preferință pentru Alibaba”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger