AcasăEconomieCe conține „cutia neagră” a celei de-a doua economii globale?

Ce conține „cutia neagră” a celei de-a doua economii globale?

Economia Chinei, marea necunoscută pentru creșterea globală

Mai degrabă incertitudini: pentru investitorii și factorii de decizie politică din întreaga lume, datele economice trimestriale ale Chinei reprezintă un punct de plecare în decodarea stării celei de-a doua mari economii mondiale, însă ultimele cifre conțineau un puzzle de sine stătător.

În al doilea trimestru, produsul intern brut al țării a crescut cu 0,8% în termeni trimestriali și cu 6,3% în ritm anual. Cu toate acestea, creșterea combinată de la trimestru la trimestru din cele patru trimestre anterioare a presupus o creștere de 6,8%.

Neconcordanța a apărut din cauza revizuirilor oficiale de „ajustare sezonieră” efectuate de Biroul Național de Statistică  la datele privind creșterea trimestrială din 2022. Deși astfel de revizuiri sunt efectuate în mod obișnuit, economiștii spun că efectul lor a devenit mai mare în ultimii ani.

Potrivit Finanial Times, lipsa oricărei explicații detaliate privind procesul ilustrează dificultatea analizării statisticilor Chinei într-un moment în care traiectoria economiei sale este considerată crucială pentru creșterea globală.

„Acesta este punctul în care ne aflăm în acest moment. Cât de mult a crescut economia în al doilea trimestru, sau nu a crescut? Este o întrebare foarte importantă atât pentru piețe, cât și pentru factorii de decizie politică”, a declarat Louis Kuijs, economist șef pentru Asia la S&P Global. „Toată lumea se întreabă: „Este economia chineză în impas?”. Nu este ușor să dai un răspuns”.

Întrebările de lungă durată cu privire la modul de interpretare a indicatorilor economici ai Chinei au un nou sentiment de urgență în acest an, când datele oficiale au indicat o pierdere de avânt după ridicarea restricțiilor Covid-19. Factorii de decizie politică se luptă cu un declin al comerțului, cu consumul slab și cu o criză de lichidități imobiliare care se prelungește de aproape doi ani.

La fel ca în multe alte țări, datele oficiale ale Chinei sunt privite de obicei ca o „referință” care poate fi completată cu alți indicatori, de la producția de oțel la consumul de energie. Dar, în timp ce au fost adăugate unele serii de date noi, o gamă largă de alte surse au fost eliminate, adesea fără un motiv clar. De asemenea, a devenit mai dificil de accesat informații suplimentare și detaliate.

Beijingul a înăsprit controlul asupra informațiilor, inclusiv o nouă lege a datelor care, în multe cazuri, obligă multinaționalele să separe datele interne de cele externe.

Senzația de încetinire a dinamicii economice în China s-a bazat în mare parte pe datele oficiale în sine. Guvernul a stabilit un obiectiv de creștere prudent de 5%, pe care premierul Li Qiang a declarat într-un discurs luna trecută că țara este pe cale să îl atingă.

Cu toate acestea, pe măsură ce economia Chinei a procedat pentru a ocupa o poziție mai semnificativă în contextul global, nu a existat o dezvoltare corespunzătoare în ceea ce privește comunicațiile sale, au declarat analiștii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.465 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” produsul intern brut al țării a crescut cu 0,8% …”
    Dar de ce trebuie sa tot creasca? si PIB-ul si economia.. totul numai si numai crestere, la toate tarile se pune problema asa. Pib-ul tot creste de la an la altul in timp ce nivelul de trai al popoarelor tot scade.
    Unde e eroarea?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger