Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre obiectivul de a obține zero emisii nete până în 2050, energia nucleară a fost prezentată ca fiind o soluție. Însă unii, precum veșnicii activiști Greenpeace, și-au exprimat scepticismul, avertizând că „nu își are locul într-un viitor sigur, curat și durabil”.
Ca de obiei, „salvatorii planetei” sunt pe alături cu realitatea: energia nucleară nu este doar curată, ci fiabilă și depășește natura intermitentă a energiilor regenerabile, cum ar fi eoliană, hidroelectrică și solară.
„Cum se poate furniza energie ieftină, fiabilă și fără poluare pentru o lume cu 8 miliarde de oameni? Energia nucleară este într-adevăr singura versiune scalabilă în acest sens, energiile regenerabile nu sunt fiabile”, a declarat Michael Shellenberger, fondatorul organizației de mediu Environmental Progress, pentru CNBC.
Guvernele au început să investească bani în acest sector după ani de zile în care au „călcat strâmb”, potrivit unui raport al Schroders din 8 august, în care se arată că în luna iulie existau 486 de reactoare nucleare planificate, propuse sau în construcție, însumând o capacitate electrică de 65,9 miliarde de wați – cea mai mare pe care industria a înregistrat-o din 2015 încoace.
Cu doar câțiva ani în urmă, Agenția Internațională pentru Energie avertiza că energia nucleară „riscă să intre în declin în viitor”, cu centrale care se închid și puține investiții noi făcute, exact când lumea are nevoie de mai multă electricitate cu emisii reduse de carbon.
Schroders a remarcat că energia nucleară nu este doar scalabilă, ci și mult mai curată – emițând doar 10-15 grame de echivalent CO2 pe kilowatt oră. Acest lucru este competitiv atât cu energia eoliană, cât și cu cea solară și este substanțial mai bun decât cărbunele și gazele naturale.
De asemenea, energia nucleară este a doua cea mai mare sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, după energia hidroelectrică, mai mult decât energia eoliană și cea solară la un loc.
Contrar credinței populare, costul – nu siguranța – este principalul obstacol pentru adoptarea pe scară largă a centralelor nucleare. Dar loviturile au venit mai degrabă din partea politicienilor, mai ales din UE –cu excepția Franței – dispuși să sacrifice securitatea energetică pe altarul isteriei climatice. Cât despre activiștii Greepeace, ei nu au soluții energetice, și în general nu au soluții pentru nimic.
Adam Fleck, director de cercetare, ratinguri și ESG la Morningstar, a declarat că preocuparea socială legată de energia nucleară este „oarecum neînțeleasă”.Deși tragediile de la Cernobîl și Fukushima nu pot fi uitate, utilizarea centralelor nucleare este una dintre cele mai sigure modalități de a produce energie, chiar și luând în considerare necesitatea de a stoca deșeurile radioactive. Agitatorii Greenpeace își bat gura de pomană.