AcasăEconomieCâte bănci centrale vor avea monede digitale până în 2030

Câte bănci centrale vor avea monede digitale până în 2030

Aproximativ 24 de bănci centrale din economiile emergente și avansate ar trebui să aibă în circulație monede digitale(CBDC) până la sfârșitul deceniului, potrivit unui studiu publicat luni de Banca Reglementelor Internaționale (BRI).

Băncile centrale din întreaga lume au studiat și au lucrat la versiuni digitale ale monedelor lor pentru utilizarea cu amănuntul, pentru a evita să lase plățile digitale pe seama sectorului privat, pe fondul declinului accelerat al numerarului. De asemenea, unele dintre ele analizează versiuni cu ridicata pentru tranzacțiile dintre instituțiile financiare.

În sondajul efectuat la sfârșitul anului 2022 în rândul a 86 de bănci centrale, BRI a arătat că majoritatea noilor monede digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail, astfel că 11 bănci centrale ar putea să se alăture omologilor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria care au introdus deja monede digitale în acest sector.

Pe partea de angro, care în viitor ar putea permite instituţiilor financiare să ofere noi funcţii, nouă bănci centrale ar putea lansa monede digitale. „Extinderea plăţilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor băncilor centrale cu privire la monedele digitale angro”, susţin autorii raportului.

Ponderea băncilor centrale intervievate care sunt angajate într-o formă sau alta de monedă digitală a crescut până la 93%, iar 60% spun că monedele digitale stabile(stablecoins) şi alte active cripto au accelerat eforturile lor.

Banca Națională a Elveției a declarat la sfârșitul lunii iunie că va emite o CBDC cu ridicata pe bursa digitală a țării, ca parte a unui proiect pilot, în timp ce Banca Centrală Europeană este pe cale să înceapă proiectul său privind euro digital înainte de o posibilă lansare în 2028.

În ultimele 18 luni au existat turbulențe pe piața criptomonedelor, inclusiv eșecul TerraUSD, o stablecoin fără acoperire, în mai 2022, prăbușirea bursei de criptomonede FTX în noiembrie și falimentul unor bănci precum Silicon Valley Bank și Signature Bank, care ofereau servicii furnizorilor de criptomonede.

Aproximativ 40% dintre respondenţii implicaţi în sondajul BRI au declarat că banca lor centrală sau alte instituţii din jurisdicţia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto în rândul consumatorilor şi companiilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari

1 COMENTARIU

  1. I don’t even kknow how I finishdd upp here, however
    I assumed thos post used to bee great. I do not
    understand whho you mjght bee but definitely you are
    going too a famous bllogger in the evnt yoou arre not already.
    Cheers!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger