AcasăEconomieCât va mai rezista industria europeană la pumnii bancherilor centrali?

Cât va mai rezista industria europeană la pumnii bancherilor centrali?

Întreprinderile din zona euro au fost afectate de scăderi puternice ale producției și ale comenzilor noi. Analiștii se întreabă dacă Banca Centrală Europeană va continua cu majorarea dobânzilor luna viitoare.

Indicele compozit HCOB flash al managerilor de achiziții, o măsură a activității companiilor din cele 20 de țări din blocul comunitar, a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 33 de luni, de 47, după o contracție bruscă a activității din sectorul serviciilor și un declin continuu în sectorul manufacturier în luna august.

Prin scăderea de la 48,6 în luna precedentă, indicele s-a scufundat și mai mult sub pragul de 50 care separă contracția de expansiune și a sporit temerile privind o încetinire în a doua jumătate a acestui an.

BCE a majorat constant ratele costurilor de împrumut și a semnalat că va urma linia înăspririi monetare, în ciuda contracției economiei zonei euro și a semnalelor de prudență din partea indicatorilor principali. Tema care stă la baza tuturor acestor evoluții este persistența inflației.

Investitorii au pariat că perspectivele economice sumbre fac mai puțin probabilă o nouă majorare a ratelor dobânzilor de către BCE la ședința de luna viitoare. Euro a scăzut cu 0,3% față de dolar, la 1,108 dolari, în timp ce randamentul obligațiunilor germane pe doi ani, sensibile la rata de dobândă, a scăzut cu 6,8 puncte de bază, la 3%. Mark Wall, economist șef european la Deutsche Bank, nu este convins că BCE va face o pauză în septembrie, “deoarece inflația nu este acolo unde o doresc gardienii euro”.

Declinul economiei zonei euro la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020 se reflectă în sectorul serviciilor, unde activitatea s-a contractat pentru prima dată din decembrie. Și se adaugă la o contracție continuă, deși mai puțin severă, a sectorului manufacturier.

„Sectorul serviciilor din zona euro se duce în jos pentru a se alinia la performanța slabă a industriei prelucrătoare”, a avertiza Hamburg Commercial Bank. Companiile germane au suferit cel mai abrupt declin al activității din ultimii peste trei ani, ducând indicele PMI al țării la cel mai scăzut nivel din ultimele 38 de luni.

Activitatea economică din Marea Britanie a scăzut, de asemenea, mai mult decât se aștepta în august, potrivit indicelui compozit al producției S&P Global / Cips Flash UK, care a scăzut la 47,9 în august, față de 50,8 în iulie, coborând sub pragul neutru de 50 pentru prima dată din ianuarie.

Cea de-a treia scădere lunară consecutivă a fluxurilor globale de noi afaceri, care, excluzând pandemia, a scăzut cu cel mai rapid ritm din 2012, a determinat producătorii  europeni să continue să elimine locuri de muncă și a dus la o încetinire a angajărilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor