Cauta

Cât va dura armistițiul comercial SUA-China?

La doar o săptămână după ce SUA și China și-au suspendat războiul comercial, niciuna dintre părți nu poate fi încă sigură că cealaltă își respectă partea sa de înțelegere

La doar o săptămână după ce SUA și China și-au suspendat războiul comercial, niciuna dintre părți nu poate fi încă sigură că cealaltă își respectă partea sa de înțelegere.

„Aceste 90 de zile nu vor fi ușoare”, a declarat Liu Weidong, cercetător la  Academia Chineză de Științe Sociale, citat de CNBC. El preconizează o ”incertitudine ridicată” pe măsură ce SUA și China încearcă să ajungă la un compromis.

Miercuri, Ministerul Comerțului din China a avertizat că va lua măsuri legale împotriva celor implicați în sprijinirea sau punerea în aplicare a măsurilor de limitare a utilizării semiconductorilor avansați. A învinuit SUA pentru subminarea discuțiilor comerciale cu un avertisment privind cipurile Huawei.

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că China nu relaxează controalele privind exporturile de pământuri rare, un alt domeniu în care gigantul asiatic domină lanțul de aprovizionare.

„Washingtonul se aștepta ca aceste controale să fie reduse, permițând exporturile într-un mod relativ nerestricționat. Dacă se dovedește că, de fapt, acesta nu este rezultatul, SUA vor concluziona probabil că China încalcă acordul.Am putea asista la o reescaladare mai devreme decât mai târziu”, spune Scott Kennedy, consilier principal și titular al catedrei Chinese Business and Economics din cadrul Center for Strategic and International Studies din Washington.

„Având în vedere natura cuprinzătoare și competitivă a relațiilor bilaterale, armistițiul actual – deși axat pe comerț – poate fi ușor subminat de controlul exporturilor. China ar putea să își recalibreze regimul de control drept răspuns măsurat la acțiunile SUA”, a precizat Yue Su, expert financiar la The Economist Intelligence Unit.

Duminică, China a impus taxe antidumping de până la 74,9% pentru  importurile de materiale plastice din SUA, Europa, Japonia și Taiwan.

SUA au lăsat în vigoare tarife de 20% impuse la începutul acestui an pentru presupusul rol al Chinei în criza fentanilului. Noul ambasador american la Beijing, David Perdue, a cerut ”acțiuni ferme” împotria fentanilului.

Washingtonul și Beijingul vor „lucra în mod constructiv” în ceea ce privește fentanilul, a declarat săptămâna trecută reprezentantul SUA pentru comerț, Jamieson Greer.

Întrebat despre perspectivele dialogului, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a răspuns că China nu a fost responsabilă pentru criză și a condamnat tarifele ”nerezonabile” impuse de SUA în numele acestei dispute bilaterale.

Ultimele stiri

  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Exit mobile version