AcasăEconomieCât plătește Europa pentru a-și supraveghea granițele

Cât plătește Europa pentru a-și supraveghea granițele

Anul trecut, 380.000 de persoane au sosit în UE în mod neregulamentar, fără permisiunea de a intra sau de a rămâne - cea mai mare cifră din 2016 încoace

Zona de coastă din jurul portului Sfax – la puțin mai puțin de 190 km de insula italiană Lampedusa – a devenit centrul unei represiuni violente din partea autorităților tunisiene, care primesc anual milioane de euro pentru a ajuta Uniunea Europeană să reducă migrația.

Anul trecut, 380.000 de persoane au sosit în UE în mod neregulamentar, fără permisiunea de a intra sau de a rămâne – cea mai mare cifră din 2016 încoace, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU. Numărul cererilor de azil a ajuns la 1,14 milioane.

Sub presiunea partidelor de extremă-dreapta, care fac campanie pentru alegerile europarlamentare, blocul comunitar  a adoptat măsuri din ce în ce mai draconice pentru a descuraja solicitanții de azil și migranții. Dar pot să rezolve problema – și cu ce costuri?

Compromisuri pe buzunarele contribuabililor

Acordul dintre UE și Tunisia este emblematic pentru compromisuri. Două treimi din cele 105 milioane de euro promise în cadrul acordului sunt dedicate gestionării frontierelor, potrivit cifrelor consultate de FT. În total, se estimează că UE va cheltui 278 de milioane de euro pentru migrația în Tunisia până în 2027.

Sosirea bruscă a peste 2 milioane de bărbați, femei și copii în 2016 a supraîncărcat țările din sud, precum Italia și Grecia. În conformitate cu așa-numitele „reguli de la Dublin”, migranții sunt obligați să se înregistreze pentru azil oriunde intră pentru prima dată în UE. În același timp, țările mai bogate, cum ar fi Germania, s-au plâns că acești migranți călătoresc spre nord fără să se înregistreze, acuzând țările din sud că se uită în altă parte.

Pentru a atenua presiunea, UE a încheiat un acord cu Turcia, care a acceptat să găzduiască refugiații sirieni în schimbul a 6 miliarde de euro pe parcursul mai multor ani. Această sumă a fost suplimentată din 2021 cu încă 3 miliarde. Alte 59 de milioane de euro au fost destinate consolidării pazei de coastă libiene, într-un acord cu Italia.

„Un alt cui în sicriul Uniunii Europene”. Nu mai există frontiere sigure

După ani de negocieri aprige, deputații europeni au adoptat miercuri o reformă profundă a politicii în domeniul migrației, înăsprind controalele asupra sosirilor la frontierele blocului și introducând un sistem de solidaritate între statele membre.

„Acesta este un pas uriaș pentru Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după vot, salutând o „zi cu adevărat istorică”.

Premierul ungar Viktor Orban se numără printre cei nemulțumiți, descriind reforma ca fiind „un alt cui în sicriul Uniunii Europene”. „Unitatea este moartă, frontierele sigure nu mai există. Ungaria nu va ceda niciodată în fața freneziei migrației în masă! Avem nevoie de o schimbare la Bruxelles pentru a opri imigrația”.

Omologul său polonez, Donald Tusk, în ciuda faptului că a fost președinte al Consiliului European, a dat asigurări că guvernul său va „proteja” Polonia de programul de relocare a migranților.

Actuala regulă conform căreia prima țară în care un migrant intră în UE este responsabilă pentru cererea sa de azil va fi completată cu un sistem de solidaritate obligatoriu și, prin urmare, cu alte eforturi financiare.

Pe lângă preluarea solicitanților de azil (relocări),celelalte state membre vor trebui să contribuie cu bani pentru țara aflată sub presiunea migrației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
153 afisari

2 COMENTARII

  1. Dar granicerii si politiile statelor UE nu sunt inarmate? Nu au arme si bastoane de cauciuc?

  2. Ungaria si Polonia, doua bastioane impotriva prostiei functionarasilor slugi de la Bruxelles. Cat vor rezista? Restul, muti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger