AcasăEconomieCartelul OPEC, bancherii și dolarul stabilesc direcția prețurilor petrolului

Cartelul OPEC, bancherii și dolarul stabilesc direcția prețurilor petrolului

Prețurile petrolului au scăzut marți dimineață, pe fondul temerilor legate de noi creșteri ale ratelor dobânzilor și a îngrijorărilor că OPEC nu își va schimba politica de producție la o viitoare reuniune.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,56% mai puțin, la 76,64 dolari pe baril, la 10.43, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,32%, la 72,44 dolari pe baril.

Luni, Brent a crescut cu 0,16%, la 77,07 dolari pe baril. Nu au avut loc tranzacții cu petrolul WTI în cursul nopții, deoarece piețele au fost închise cu ocazia sărbătorii Memorial Day din SUA.

„Încă o lună de date solide privind locurile de muncă din SUA și o creștere a salariilor ar trebui să alimenteze și mai mult pariurile privind creșterea ratei Rezervei Federale americane și să susțină dolarul”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

În martie, Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual și a indicat că ar putea întrerupe creșterile viitoare, după ce prăbușirea a trei mari bănci americane a declanșat temeri privind o nouă criză financiară.

Creșterea ratelor dobânzilor limitează creșterea economică și întărește dolarul, ceea ce face ca petrolul să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede.Indicele US Dollar – o măsură a valorii dolarului față de un coș ponderat al principalelor valute – a câștigat peste 2% în ultima lună.

Joe Biden, și Kevin McCarthy, președintele republican al Camerei Reprezentanților, au ajuns sâmbătă târziu la un acord provizoriu pentru a suspenda plafonul de îndatorare a guvernului federal de 31.400 de miliarde de dolari.

Congresul trebuie să aprobe acum un pachet care include reduceri de cheltuieli pentru a evita o incapacitate de plată dezastruoasă, după ce acordul de la Casa Albă a fost încheiat „în principiu”.

Daniel Richards, economist la Emirates NBD, a declarat că piețele de energie vor aștepta reuniunea Opec+ din 4 iunie pentru a afla unde se vor îndrepta prețurile țițeiului pe termen scurt.

Grupul petrolier se va reuni în condițiile în care contractele futures pe Brent se tranzacționează cu mult sub 80 de dolari pe baril, în ciuda anunțului de reducere a producției de către unii membri luna trecută.

Indicele internațional de referință a pierdut peste 11% din valoare de la începutul anului, în condițiile în care creșterea economică slabă din SUA și China influențează perspectivele privind cererea de combustibili.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei din Arabia Saudită a sugerat că ar putea urma noi reduceri ale producției de țiței.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
787 afisari

1 COMENTARIU

  1. au spus multi care e chestia cu „datoriile USA”…sunt majoritar catreChina//o mare prostie….cum sa faci asta??Si ce faci cand chinezii cer banii,ce anume le dai?totul e un mare circ…noi suntem indopati cu stiri false

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger