AcasăEconomieCărbunele, rezervă energetică vitală. Se aude, activiști progresiști?

Cărbunele, rezervă energetică vitală. Se aude, activiști progresiști?

Economiile expansive ale Chinei și Indiei vor continua să alimenteze cererea de cărbune, chiar dacă își stabilesc obiective ambițioase în materie de energie regenerabilă.

În timp ce China este cel mai mare consumator de energie din lume, India se află pe locul trei la nivel global, iar ambele țări sunt cele mai mari consumatoare de cărbune, în condițiile în care se străduiesc să alimenteze creșterea economică.

Potrivit previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), ponderea Chinei în consumul mondial de electricitate, din care 60% este generată de cărbune, va crește la o treime până în 2025, față de un sfert în 2015.

Creșterea rapidă a economiei Indiei înseamnă, de asemenea, că cererea de energie a țării, inclusiv de petrol și gaze naturale, va fi semnificativă, spune directorul general al firmei de gestionare a investițiilor în energie Tortoise Capital, Rob Thummel.

„Dacă India, China vor continua să crească din punct de vedere economic la rate decente în următorul deceniu, nu vom vedea cererea de cărbune dispărând prea curând, la nivel global”, a declarat pentru CNBC Ian Roper, strateg pentru mărfuri la Astris Advisory Japan.

Utilizarea globală a cărbunelui în 2023 a atins un nivel record, depășind pentru prima dată 8,5 miliarde de tone, pe fondul cererii puternice din țările emergente și în curs de dezvoltare.

Nu există semne de încetinire –  consumul de cărbune la nivel global va „crește semnificativ”, potrivit AIE.

Producția de cărbune a Indiei a crescut la 893 de milioane de tone în cursul exercițiului financiar care s-a încheiat în martie 2023, înregistrând un salt de aproape 15% față de anul precedent. Producția de cărbune brut a Chinei din ianuarie până în noiembrie 2023 a crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă din 2022. Statele Unite consumă 1,1 milioane de tone pe zi.

India a stabilit un obiectiv aspirațional de a satisface 50% din cererea sa de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, față de 22% în prezent.

Acestea fiind spuse, 75% din energia electrică a Indiei provine de la centrale pe cărbune. De asemenea, țara urmează să adauge 80 de gigawați de capacitate termică pe bază de cărbune în următorii opt ani.

În mod similar, cărbunele reprezintă 61% din producția de energie electrică a Chinei, chiar dacă țara este recunoscută ca lider în ceea ce privește expansiunea energiei regenerabile.

Cu toate acestea, lipsa de fiabilitate a surselor regenerabile înseamnă că industria cărbunelui a rămas în mare măsură o opțiune de rezervă critică pentru cele două țări.

Anul trecut, China a suferit de secetă timp de mai multe luni, ceea ce a redus producția de energie hidroelectrică în provinciile sale sudice. Pentru a menține lumina aprinsă și întreprinderile în funcțiune, țara a trebuit să apeleze la cărbune.

Aceeași lipsă de fiabilitate poate fi extinsă la ecosistemul de energie regenerabilă din India.În octombrie anul trecut, ponderea cărbunelui în producția de electricitate a crescut la 80%, față de 73% în 2022. Prin urmare, cele două națiuni vor continua să se bazeze pe cărbune ca sursă principală de generare a energiei electrice în anii următori.

Pe de altă parte, activiștii „ecologiști”, deveniți progresiști agresivi, susțin îndepărtea de combustibilii fosili, inclusiv de cărbune, și chiar eliminarea lor.

Ar fi bine ca factorii de decizie politică să nu mai plece urechea la astfel de planuri dezastruoase pentru siguranța energetică mondială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.102 afisari

4 COMENTARII

  1. Doar jegurile peneliste, tradatorii de tara din echipa cistigatoare au decis sa inchida toate minele si termocentralele!

  2. Si atunci Europa se strofoaca degeaba sa renunte la carbune, ceilalti vor polua masiv si nu se vor obtine mari realizari pe tema climatica.

    • Ba mai mult,noi plătim ca prostii ca ei,care au energie ieftina pe cărbune sa ne vândă noua eoliene și fotovoltaice ca să plătim noi triplu curentul electric!

  3. Producția ANUALA de cărbune brut a Chinei
    e de 4’000’000’000 de tone,
    MILIARDE DE TONE!!!!!!!!!

    -noi propunem -ca inventie gratis-
    cuptorul rotativ de clinker,
    kiln/ul din industria cimentului
    pe post de focar/cazan- poate arde orice inclusiv sisturi bituminoase!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger