În timp ce DNA doarme liniștit, compania de stat Nuclearelectrica este împinsă către un dezastru financiar, fiind obligată să investească în gaura neagră numită reactoarele modulare NuScale. De data aceasta, societatea a fost forțată să cumpere terenul (incert) de la Doicești, pe care ar urma să se construiască reactoarele modulare aflate în faza de cercetare-dezvoltare. Terenul aparține companiei Nova Power & Gas și s-a presupus că acesta ar fi aportul firmei pentru a împărți firma nou creată cu Nuclearelectrica.

În loc să se concentreze pentru obținerea finanțării pentru construcția reactorelor 3 și 4 de la Cernavodă, Nuclearelectrica este forțată de Ministerul Energiei, în complicitate cu actuala conducere a Nuclearelectrica, să își îngroape banii în gaura neagră numită reactoarele modulare NuScale. Povestea este halucinantă și plină de întrebări fără răspuns din partea autorităților.
Mai întâi, când autoritățile române au decis să meargă pe mâna reactoarelor modulare de la NuScale, aflate, ca și acum, în faza de cercetare-dezvoltare, s-a înființat o altă companie, de proiect. 50% din acțiuni aparțineau Nuclearelectrica și, în mod stupefiant, 50% erau date unei firme private, Nova Power &Gas, care deținea terenul vechii termocentrale de la Doicești. La vremea respectivă ni s-a spus că au fost evaluate mai multe locații și că s-ar fi calificat doar Doicești. Pe ce criterii, nu se știe, dat fiind că nu au fost făcute studii geologice și de niciun fel pentru a se verifica oportunitatea alegerii. Intrarea unei firme private într-un proiect național de anvergură, unde urma să se investească cel puțin 9 miliarde de dolari, a fost de la început suspectă. Care a fost aportul Nova Power &Gas la noua societate înființată, Ropower Nuclear S.A, unde figura cu 50% din acțiuni? S-a presupus, firesc, că era terenul termocentralei, pentru că, altfel, nu avea niciun sens ca Nuclearelectrica să cedeze 50% din acțiunile noii companii înființate.
Lovitură direct de la Ministerul Energiei
În data de 21 martie 2025, Ministerul Energiei a trimis o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Actionarilor SN Nucelarelectrica din data de 09.04.2025/10.04.2025, în care cerea aprobarea cumpărării de către Ropower Nuclear S.A a terenului de la Doicești, care aparține Nova Power & Gas, cu bani împrumutați de Nuclearelectrica. Ce înțelegem de aici? Că Nova Power & Gas nu a pus la dispoziție terenul ca să obțină 50% din acțiunile noii companii de proiect, Ropower Nuclear S.A. Și atunci cum a reușit performanța?
Potrivit solicitării oficiale a Ministerului Energiei, Compania de Proiect va avea dreptul de a achiziționa terenul aferent Centralei Nucleare, sens în care Nova Power & Gas (NPG) și Compania de Proiect, de comun acord, vor putea încheia, un contract de vânzare-cumpărare referitor la care Părțile agreează că va fi valoarea de piață. Totodată, cele două părți vor semna un acord de refacturare cu privire la sumele care vor fi agreate de către NPG și Compania de Proiect, privind rambursarea de către Compania de Proiect a contravalorii tuturor cheltuielilor pe care NPG le-a realizat în legătură cu orice costuri financiare, costuri de capital, costuri aferente oricăror îmbunătățiri, ameliorațiuni, decontaminări și modificări ale terenului aferent Centralei Nucleare, de la data dobândirii de către NPG a dreptului de proprietate al Terenului și până la data transferului Terenului aferent Centralei Nucleare de la NPG către Compania de Proiect, inclusiv toate cheltuielile aferente întreținerii, conservării și mentenanței terenului aferent Centralei Nucleare, suportate de către NPG între data semnării Acordului și data transferului proprietății Doicești de la NPG către Compania de Proiect.
Să curgă banii
Ministerul Energiei a decis și aprobarea încheierii, de către Nuclearelectrica, în calitate de împrumutator/creditor, a unui Act adițional la Contractul Cadru de Imprumut nr. 1 din data de 16.08.2023, pentru modificarea obiectului contractului de împrumut, în sensul introducerii în obiectul finanțării acordate de SNN Companiei de Proiect Ropower Nuclear S.A. și a cheltuielilor aferente dobândirii amplasamentului aferent Proiectului SMR de la Doicesti, a cheltuielilor aferente acordării de garanții, de către SNN, pentru creditele contractate de Compania de Proiect Ropower Nuclear S.A. de la terți finanțatori și a cheltuielilor privind costurile financiare aferente.
În același timp, s-a aprobat încheierea de către SNN cu Compania de Proiect RoPower Nuclear S.A., pentru garantarea sumelor acordate de către SNN pentru finanțarea achiziționării amplasamentului aferent Proiectului SMR de la Doicești, a unui Contract de Ipotecă Imobiliară, pentru constituirea, de către Compania de Proiect Ropower Nuclear S.A., în favoarea SNN, a unei ipoteci asupra terenului care va fi achiziționat de Compania de Proiect Ropower Nuclear S.A. pe baza finanțării acordate de către SNN.
Unde este autorizația CNCAN?
Terenul de la Doicești nu a obținut autorizația CNCAN, pentru că are niște probleme, ne spun experții în energia nucleară. Tocmai de aceea este inexplicabil cum de Nuclearelectrica își asumă un risc finanțând acest teren. Potrivit datelor financiare din 2023, compania RoPower Nuclear S.A. avea o valoare a activelor de aproape 113.000.000 de lei, ceea ce înseamnă valoarea terenului, că altceva nu ar exista, și 26,5 milioane de lei datorii. Datoria este însă și mai mare, dat fiind că anul trecut Nuclearelectrica a decis să majoreze împrumutul acordat RoPower Nuclear S.A la 243.000.000 dolari la Contractul de Ipotecă Mobiliară, încheiat pentru garantarea acestui împrumut.
”Terenul nu are autorizație de amplasament. Trebuie făcute studii care să demonstreze că terenul corespunde din punct de vedere geotehnic, seismic, al absenței pungilor de gaz etc. Deci trebuie demonstrat că terenul este acceptabil pentru amplasarea unei centrale nucleare. Studiile se dau la CNCAN, care analizează și, eventual, emite autorizație. În plus, ca să obțină această autorizație de amplasament, ar fi trebuit să se facă un studiu pentru obținerea acordului de mediu”, ne spun surse din sectorul energiei nucleare. Anul trecut, a venit o misiune de la Agenția Internațională de Energie Atomică pentru a verifica amplasamentul, în care s-au făcut niște recomandări de analize și cercetări, despre care Nuclearelectrica nu a suflat un cuvânt. În aceste condiții, cum poți să cumperi un teren care riscă să nu fie aprobat pentru a se construi vreun reactor modular? Gravitatea acestor fapte ar trebui să ducă la autosesizarea procurorilor DNA, care să investigheze cum se sifonează banii statului român. Evident, dacă mai există DNA.
Ministerul tradator ingroapa sectorul energetic romanesc! Cum sa dai 9 miliarde de dolari plus dobanzi pe o capacitate de productie infima de numai 465 MW putere instalata?
Cu suma de 9,4 melearde de Dolari,afacere pornita de catre Iohanus care si-a trimis in SUA trupetii,cozile de topor MaCiuca si Virgil Ardelean sa semnze cu Banci americane imprumutul in numele statului Roman, ( cu ce drept ? ) bani pe care sa-i vereze antecepat catre Nuscale aflata in falement, banl jos,parandaratul ureas garantat din respectiva suma ; s-ar putea finanta construirea la Cernavoda a inca 4 unitati,ce ar produce cel putin 5000 de MGW curent electric.In comparatie cu cele 465 MGW pe care le-ar produce centrala Nuscale,nu se stie in ce secol,neavand in lucru nici macar un proiect.Va dati seama de proportia jafului ? Iar DNA acum coordonata de conu Predoiu,alearga din zori si pana-n noapte dupa ” dusmanii poporuli ” care vroiau sa dea o lovitura de stat pusa la cale de rusi si de ceceni,si sa schimbe ordenea Constetutzeonala a lui Iohanus.
Miroase…..a Bechtel.Cum nu am avut autostradă așa nu vom avea nici centrală nucleară.Și iată că bogații vor fi mai bogați ,iar săracii mai….nu vă e clar?America „first”……noi „second”.ăsta e motivul pentru care a căzut „odioasa dictatură”