AcasăEconomieCapitalismul de cumetrie. Adevărata problemă cu Davos și Forumul Economic Mondial

Capitalismul de cumetrie. Adevărata problemă cu Davos și Forumul Economic Mondial

Scenariul e deja plicticos: sosirea elitelor politice și financiare la Davos, în Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF). O adunare obraznică: într-o criză a costului vieții, imaginile cu stațiunea de lux și cu delegații care consumă șampanie nu sunt o imagine bună. 

De fapt, se așteaptă ca un singur lider G7 să se prezinte la Davos: cancelarul german Olaf Scholz. Între timp, naivii așteaptă ca petrecerile fastuoase și extravaganța care au devenit sinonime cu conferința să fie reduse. Oxfam a ieșit deja la rampă cu raportul său anual privind inegalitatea, concentrându-se în acest an pe câștigurile de avere de la pandemie și pe criza costului vieții.

Dar dacă există o problemă de imagine la Davos, nu este nimic nou, relatează The Spectator. Reuniunea anuală a WEF a avut întotdeauna o astfel de problemă, și asta dintr-un motiv întemeiat: este exemplul perfect, nu al capitalismului de piață liberă, ci al capitalismului de cumetrie.

Este mult mai probabil ca înțelegerile încheiate între guverne și companiile internaționale – care își pot cumpăra intrarea la Davos – să aibă ca rezultat politici protecționiste care să mențină jucătorii mari în top, îngreunând concurența pentru întreprinderile nou-înființate și cele mai mici.

Planurile de reducere a extravaganțelor publice de la conferința din acest an au sens din punct de vedere al relațiilor publice, dar acest lucru nu va rezolva marea problemă a Davos.

Pretenția conferinței de a fi „neutră din punct de vedere climatic pentru al șaselea an consecutiv”, de exemplu, nu distrage atenția de la modul în care participanților le place să călătorească în avioane private. Ipocrizia se înrăutățește.

Nici raportul Oxfam privind inegalitatea nu este o noutate. Acesta este publicat în fiecare an pentru a promova impozitele pe avere (adesea cu calcule discutabile pentru a produce cifrele principale, în trecut fiind folosite metodologii care au considerat efectiv că un absolvent de Harvard cu datorii la Universitate este mai sărac decât un țăran chinez).

Fără îndoială, participanții din acest an vor cita din acest raport pe tot parcursul săptămânii, în efortul de a părea sensibili și conștienți de criza economică iminentă. Dar nu au făcut mare lucru pentru a aborda rădăcinile profunde ale sărăciei și politicile guvernamentale care îi mențin pe oameni la capătul inferior al scalei veniturilor.

Tema de anul acesta de la Davos este „Cooperarea într-o lume fragmentată” – o temă care garantează că subiectele cu adevărat dificile nu vor fi discutate. WEF este în mod clar hotărât să nu dea apă la moară.Capitalismul de piață liberă –  antidotul testat pentru combaterea sărăciei –  este aproape sigur că va fi un subiect interzis.

Ar fi o greșeală să credem că Davos-ul din 2023 este diferit de oricare altul. Participanții sunt doar puțin mai conștienți de problema de imagine din acest an. În rest, clientelismul și ipocrizia sunt vii și sănătoase.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
474 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger