Experții din industrie au avertizat că un efort condus de G20 pentru a accelera plățile internaționale riscă să favorizeze infracțiunile financiare și să împiedice aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Planurile de eficientizare a sistemelor de plată digitale până în 2027 nu iau în considerare vulnerabilitatea tot mai mare a acestora în fața rețelelor criminale și riscurile sporite de spălare a banilor generate de o creștere a sancțiunilor legate de război, potrivit Future of Financial Intelligence Sharing, un program de cercetare din Marea Britanie.
„Un eșec instituțional cheie la nivelul G20 este lipsa de responsabilitate în rândul factorilor de decizie în materie de reformă a plăților de a lua în considerare prevenirea fraudei și securitatea în materie de infracțiuni financiare”, a declarat Nick Maxwell, șeful FFIS, care a publicat duminică un raport pe această temă.
Raportul a îndemnat la o mai mare colaborare între sectorul public și cel privat pentru a „conecta” sistemele de prevenire a criminalității financiare la infrastructura de plăți transfrontaliere și pentru a exploata datele naționale în vederea depistării rețelelor de spălare a banilor.
Nerezolvarea acestor probleme ar putea avea „un impact negativ de amploare asupra] siguranței financiare a consumatorilor, a eficacității aplicării legii împotriva criminalității organizate și a securității naționale în ceea ce privește punerea în aplicare a sancțiunilor”.
Banca Amgliei estimează că valoarea tranzacțiilor transfrontaliere, inclusiv a plăților cu ridicata între instituțiile financiare, a transferurilor cu amănuntul și a remiterilor, va ajunge la 250 de miliarde de dolari până în 2027, de la 150 de miliarde de dolari în urmă cu zece ani.
Consiliul pentru Stabilitate Financiară, un organism internațional care monitorizează și face recomandări cu privire la sistemul financiar global, a elaborat o foaie de parcurs pentru îmbunătățirea plăților transfrontaliere. Inițiativa condusă de G20 este susținută de Banca Mondială, FMI și de aproximativ 40 de bănci centrale.
Dar, plățile transfrontaliere, care sunt procesate de obicei în câteva ore sau zile, ar putea fi decontate în câteva secunde, lăsând mai puțin timp contrapartidelor să aplice verificări de conformitate și să blocheze plățile suspecte.
Alaina Gimbert, vicepreședinte la operatorul american de plăți Clearing House, a precizat că planul G20 nu a abordat în mod substanțial necesitatea de a aplica sancțiunile prin blocarea tranzacțiilor în timp real, o cerință obligatorie a majorității programelor de sancțiuni ale SUA.