AcasăEconomieCapcana anului. De unde vine următoarea surpriză a inflației

Capcana anului. De unde vine următoarea surpriză a inflației

Redeschiderea Chinei va da un impuls binevenit creșterii globale, compensând slăbiciunea din Europa și recesiunea care se anunță în SUA.

Dar, spre deosebire de 2009, când stimulentele de patru trilioane de yuani (778,3 miliarde de dolari) ale Chinei au ajutat  relansarea după criza financiară, în 2023 există o capcană – o creștere a inflației exact în momentul în care Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale se întrec să o readucă sub control.

Acesta este motivul pentru care Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional, a declarat luna aceasta că pivotul Chinei de la zero-Covid este probabil cel mai important factor pentru creșterea globală în 2023. Dar a avertizat cu privire la ceea ce ar putea însemna pentru inflație: „Ce se întâmplă dacă vestea bună a creșterii mai rapide a Chinei se traduce prin creșterea prețurilor la petrol și gaze?”

Bloomberg Economics prevede o accelerare a produsului intern brut al Chinei de la 3% în 2022 la 5,8% în 2023. Modelarea relației dintre creșterea Chinei, prețurile energiei și inflația globală sugerează că aceasta ar putea ridica prețurile de consum cu aproape un punct procentual întreg în ultimul trimestru al acestui an.În cazul în care China depășește performanțele, adică să urce la 6,7 %, creșterea ar fi mai aproape de două puncte procentuale.

Pe fondul unei inflații a prețurilor de consum care a atins recent 9,1% în SUA și 10,6% în zona euro, poate părea puțin.Dar în contextul în care băncile centrale se concentrează cu laser pe revenirea creșterii prețurilor la ținta de 2%, contează foarte mult.

Dacă  revenirea Chinei menține inflația din SUA în jurul valorii de 5% în al doilea trimestru – perfect posibil – ar putea zădărnici așteptările ca Fed să oprească creșterile ratelor dobânzii la ședința din mai.

Pentru restul lumii, diferența dintre China în criză de închidere și China în boom de redeschidere este o cerere suplimentară de 500 de miliarde de dolari.

Deja, anticiparea acestei cereri ridică piețele de mărfuri, în timp ce industriile de servicii și comerțul cu amănuntul se pregătesc pentru revenirea consumatorilor chinezi.

Prețul cuprului a depășit rapid 9.000 USD pe tonă, iar consumul de petrol din China va atinge un nivel record în acest an. Air New Zealand adaugă zboruri către Shanghai. Acțiunile retailerului de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton au crescut, iar Swatch Group a declarat că ar putea atinge vânzări record odată cu redresarea Chinei.

Această redresare ar putea chiar să scurteze recesiunea din Marea Britanie, pe măsură ce se vor întoarce turiștii care cheltuiesc mult, potrivit The Business Times.

Alte variabile, cum ar fi plafoanele de preț pentru petrolul rusesc, deciziile de aprovizionare ale OPEC și stocurile de mărfuri la comercianții cu amănuntul, ar putea contrabalansa sau exacerba impactul redeschiderii Chinei asupra prețurilor globale.

Pentru SUA, zona euro și Marea Britanie, analiza Bloomberg Economics indică un impuls de aproximativ 0,7 puncte procentuale – mai mic decât impactul global, dar totuși suficient pentru a menține Fed, BCE și Banca Angliei în modul de înăsprire a politicii monetare mai mult timp decât se aștepta piața.

Incertitudinile privind atât traiectoria Chinei, cât și alte forțe care mișcă prețurile globale rămân semnificative. Dar direcția de deplasare este clară.

În zilele întunecate ale crizei financiare mondiale din 2008, stimulentele Chinei au fost un lucru pozitiv pentru restul lumii. În 2023, redeschiderea Chinei promite să fie o binecuvântare mixtă.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.709 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger