Cauta

Caniculă, război, interdicții la export: amenințările alimentare globale sunt în creștere

Sectorul agricol va înregistra pierderi uriașe

Pe măsură ce temperaturile caniculare fac ravagii în fermele din SUA până în China, recoltele, producția de fructe și lactate este sub presiune. Vremea extremă este doar una dintre amenințările la adresa aprovizionării cu alimente care se intensifică din nou în întreaga lume.

India, principalul exportator de orez, a interzis unele exporturi pentru a menține prețurile interne sub control. Orezul este un aliment de bază pentru aproximativ jumătate din populația mondială.Rusia a renunțat la un acord care permitea ca grânele ucrainene să circule în siguranță prin Marea Neagră.

Toate acestea reaprind îngrijorările legate de securitatea alimentară și de prețuri, creând riscul ca inflația galopantă de pe rafturile supermarketurilor să se mențină pentru mai mult timp. Ar fi o nouă lovitură pentru consumatori, care abia începeau să primească vești mai bune după o lungă perioadă de criză a bugetelor casnice.

„Cu toții încă ne luptăm sub un regim inflaționist”, a declarat Tim Benton, expert în securitate alimentară la Chatham House din Londra, citat de Bloomberg. „Și, deși inflația este în scădere, asta nu înseamnă, desigur, că prețurile scad. Înseamnă doar că acestea cresc mai încet”.

Căldura extremă care a cuprins zone întinse din Asia, Europa și America de Nord este doar cea mai recentă provocare în ceea ce a fost un an dificil pentru agricultori. Aceștia au trebuit să se confrunte cu secete prelungite, ploi abundente și inundații.

În acest moment, este atât de cald în sudul Europei încât vacile produc mai puțin lapte, iar roșiile sunt distruse. Recoltele de cereale vor fi și ele mult mai mici.În Asia, câmpurile de orez din China sunt în pericol, iar în SUA, condițiile de cultivare a culturilor în iunie au fost cele mai proaste din ultimele trei decenii.

În întreaga Italie, pagubele cauzate de vreme în agricultură vor depăși pierderile de anul trecut de 6 miliarde de euro,  potrivit sindicatului Coldiretti. Temperaturile au accelerat coacerea sau au provocat arsuri la toate produsele, de la struguri la pepeni, caise și vinete.

Prețul grâului a coborât de la maximul său, dar este încă peste media de dinaintea războiului din Ucraina.  Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite estimează că producția de grâu dur va scădea cu 16% în acest an.

În Europa, din cauza secetei, producția de cereale din Italia, Spania și Portugalia va fi cu până la 60% mai mică decât anul trecut, ceea ce va contribui la cea mai slabă recoltă  din ultimii 15 ani în UE, potrivit lobby-urilor agricole Copa și Cogeca.

Ultimele stiri

  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Exit mobile version