AcasăEconomieCaniculă, război, interdicții la export: amenințările alimentare globale sunt în creștere

Caniculă, război, interdicții la export: amenințările alimentare globale sunt în creștere

Sectorul agricol va înregistra pierderi uriașe

Pe măsură ce temperaturile caniculare fac ravagii în fermele din SUA până în China, recoltele, producția de fructe și lactate este sub presiune. Vremea extremă este doar una dintre amenințările la adresa aprovizionării cu alimente care se intensifică din nou în întreaga lume.

India, principalul exportator de orez, a interzis unele exporturi pentru a menține prețurile interne sub control. Orezul este un aliment de bază pentru aproximativ jumătate din populația mondială.Rusia a renunțat la un acord care permitea ca grânele ucrainene să circule în siguranță prin Marea Neagră.

Toate acestea reaprind îngrijorările legate de securitatea alimentară și de prețuri, creând riscul ca inflația galopantă de pe rafturile supermarketurilor să se mențină pentru mai mult timp. Ar fi o nouă lovitură pentru consumatori, care abia începeau să primească vești mai bune după o lungă perioadă de criză a bugetelor casnice.

„Cu toții încă ne luptăm sub un regim inflaționist”, a declarat Tim Benton, expert în securitate alimentară la Chatham House din Londra, citat de Bloomberg. „Și, deși inflația este în scădere, asta nu înseamnă, desigur, că prețurile scad. Înseamnă doar că acestea cresc mai încet”.

Căldura extremă care a cuprins zone întinse din Asia, Europa și America de Nord este doar cea mai recentă provocare în ceea ce a fost un an dificil pentru agricultori. Aceștia au trebuit să se confrunte cu secete prelungite, ploi abundente și inundații.

În acest moment, este atât de cald în sudul Europei încât vacile produc mai puțin lapte, iar roșiile sunt distruse. Recoltele de cereale vor fi și ele mult mai mici.În Asia, câmpurile de orez din China sunt în pericol, iar în SUA, condițiile de cultivare a culturilor în iunie au fost cele mai proaste din ultimele trei decenii.

În întreaga Italie, pagubele cauzate de vreme în agricultură vor depăși pierderile de anul trecut de 6 miliarde de euro,  potrivit sindicatului Coldiretti. Temperaturile au accelerat coacerea sau au provocat arsuri la toate produsele, de la struguri la pepeni, caise și vinete.

Prețul grâului a coborât de la maximul său, dar este încă peste media de dinaintea războiului din Ucraina.  Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite estimează că producția de grâu dur va scădea cu 16% în acest an.

În Europa, din cauza secetei, producția de cereale din Italia, Spania și Portugalia va fi cu până la 60% mai mică decât anul trecut, ceea ce va contribui la cea mai slabă recoltă  din ultimii 15 ani în UE, potrivit lobby-urilor agricole Copa și Cogeca.

author avatar
Radu Jacotă
174 afisari
Zenville