AcasăEconomieCând va sări moneda euro de pragul de 5 lei. Economia României,...

Când va sări moneda euro de pragul de 5 lei. Economia României, la pământ!

Se anunţă vremuri şi mai grele pentru România. Chiar de criză profundă. Oamenii de afaceri au premoniţii negre, pe fondul creșterii costurilor operaționale și a evoluției inflației la un nivel în continuare foarte ridicat.

Pesimiştii sunt de părere că România ar putea intra în recesiune tehnică în prima parte a acestui an, în contextul scăderii activității industriale și accentuării problemelor de pe lanțurile economice.

Criza, mai devreme decât se aştepta?

58,8% dintre respondentii care au participat la cercetarea derulată în luna decembrie2023 sunt convinși că economia va intra în recesiune, iar 36,6% estimează că acest lucru se va întâmpla în primele șase luni din 2024.

Marile provocări ale anului 2024 sunt legate de creșterea costurilor operaționale (prețuri materiale, servicii, costuri de transport, dobânzi etc.) și scăderea vânzărilor pe fondul deprecierii puterii de cumpărare și a accentuării fenomenului de dezintermediere în economie.

Moneda euro va sări de pragul de 5 lei

Dinamica business-ului în 2024 va fi afectată și de o potențială evoluție negativa a cursului valutar, pe care marea majoritate a managerilor o iau în calcul.

Cei mai mulți dintre executivi (53.6%), se așteaptă ca euro să depaseasca cotația de 5 lei în 2024. Dintre aceștia, 13.8% cred că euro va depăși chiar nivelul de 5.05, potrivit Moneycorp.

23% văd cursul dolarului la 4.50-4.60 lei, 22% îl estimează la 4.60-4.70 lei, iar 18% îl văd mai mare de 4.80 lei.

author avatar
Andrei Ștefan