AcasăEconomieCând soarele nu strălucește sau vântul nu bate. Securitatea energetică înseamnă petrol...

Când soarele nu strălucește sau vântul nu bate. Securitatea energetică înseamnă petrol și gaze!

În contextul creșterii cererii pe termen lung, vor fi necesare investiții în producția de petrol și gaze pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie

Petrolul și gazele naturale vor fi necesare „în următoarele decenii”, în condițiile în care sectorul energiei regenerabile se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește creșterea capacității de stocare, iar conflictele geopolitice sporesc îngrijorările legate de securitatea energetică.

„Atunci când soarele nu strălucește sau vântul nu bate, ai nevoie de altceva pentru a te susține”, a declarat Majid Jafar, directorul Crescent Petroleum, pentru The National. „Bateriile nu te pot duce decât până la un anumit punct, iar costurile sunt foarte prohibitive. Este nevoie de baterii în valoare de 200.000 de dolari pentru a stoca energia unui baril de petrol”.

Conferința COP28 privind clima din Emiratele Arabe Unite începe săptămâna aceasta și se așteaptă să reunească toate părțile interesate, inclusiv industria combustibililor fosili.

„La COP26 de la Glasgow, petrolul, gazele, energia nucleară și cărbunele au fost toate excluse. Acestea sunt industriile responsabile pentru 90% din energia mondială. Cum poți avea  discuții realiste fără ca aceste industrii să fie prezente?” a întrebat Jafar.

Sultan Al Jaber, președintele desemnat al COP28, a precizat recent că mai mult de 20 de companii de petrol și gaze au răspuns apelului de a pune capăt emisiilor de metan până în 2030.

Dar astfel de companii sunt supuse unor presiuni imense din partea Agenției Internaționale pentru Energie și  organizațiilor ecologice  de regulă sponsorizate de politicieni străini de complexitatea și importanța vitală a  pieței combustibililor fosili.

AIE  “se așteaptă” ca cererea globală de petrol și gaze să atingă un nivel maxim până în 2030, pe fondul adoptării tot mai frecvente a tehnologiilor de energie regenerabilă și a vehiculelor electrice.

Însă experții au avertizat că aceste estimări sunt nerealiste deoarece energia verde nu poate înlocui un gol lăsat de combustibilii fosili. În contextul creșterii cererii pe termen lung, vor fi necesare investiții în producția de petrol și gaze  pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie.

Jafar a mai expus o problemă: lumea pierde zilnic până la 7 milioane de barili de petrol din cauza declinului natural al câmpurilor petroliere exploatate.

Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a calificat drept „lipsite de diplomație” criticile aduse de AIE industriei petroliere. „Securitatea energetică, accesul la energie și accesibilitatea energiei necesită investiții majore în toate tehnologiile și o înțelegere a nevoilor tuturor popoarelor”.

Prețurile petrolului și gazelor naturale au fost volatile încă de anul trecut, din cauza temerilor legate de întreruperea aprovizionării și a ratelor ridicate ale dobânzilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor