AcasăEconomieCâmpurile de luptă ale economiei globale. Puncte fierbinți pentru 2023 într-o lume...

Câmpurile de luptă ale economiei globale. Puncte fierbinți pentru 2023 într-o lume fracturată

Cu un război în Europa și unul rece care se intensifică între SUA și China, restul lumii se află sub presiune pentru a alege o tabără. Liderii politici impun noi priorități economice, în timp ce se luptă pentru a evita deficitele de mărfuri vitale – de la gazele naturale la semiconductori – și le folosesc pe cele care le controlează drept pârghie.

Dezbaterile din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos se vor axa pe aceste riscuri geoeconomice. Unele se axează pe bunuri sau piețe-cheie,  cum ar fi atenția mondială acordată securității energetice de la invazia Rusiei în Ucraina sau campania SUA de a priva China de tehnologie de vârf. Altele sunt de natură geografică, în primul rând amenințarea unui conflict în Taiwan.

Bloomberg trece în revistă unele dintre punctele fierbinți probabile în acest an în lumea tot mai tensionată a guvernării economice.

Energie

Energia se află în centrul războiului economic care opune SUA și aliații săi Rusiei. Ambele părți au căutat să o transforme în armă și există potențialul de a provoca și mai multe tulburări în 2023.

Președintele Vladimir Putin spune că Rusia nu va vinde petrol niciunei națiuni care participă la plafoanele de preț pe care SUA și aliații săi din Grupul celor șapte încearcă să le impună. Pentru moment, asta înseamnă o limită de 60 de dolari pe baril.

Rusia are încă cumpărători, în special India, China și Turcia. De asemenea, are opțiunea de a întrerupe complet aprovizionarea, ceea ce ar provoca haos pe piețele petroliere – amenințând o repetare a creșterii prețurilor la țiței de anul trecut, care a dus la creșterea inflației peste tot.

Și închiderea conductelor rusești de gaze naturale a lăsat o mare gaură în aprovizionarea globală. Până acum, o iarnă caldă europeană a contribuit la reducerea deficitului și la scăderea prețurilor la gaz și energie. Totuși, în acest an, națiunile se vor lupta pentru transporturi limitate de combustibil lichefiat.

Cipuri

Semiconductorii  devin unul dintre cele mai importante câmpuri de luptă ale economiei globale.

În ultimul an, administrația Biden a folosit diverse instrumente, inclusiv controale la export, pentru a împiedica China să cumpere sau să producă cele mai avansate cipuri.

De asemenea, a lansat un program de subvenții de 52 de miliarde de dolari pentru industria autohtonă de cipuri, pentru a aduce capacitățile de producție înapoi acasă.

Liderii americani și europeni se tem că următorul front din noul război rece – care ar putea deveni fierbinte – va fi Taiwan. Există și o dimensiune economică a conflictului.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume este esențial pentru toate tipurile de lanțuri globale de aprovizionare. Chiar și o escaladare înainte de război, precum o blocadă chineză, ar putea declanșa un efect de domino colosal.

Acesta este motivul pentru care națiunile cresc subvențiile pentru producătorii lor interni – o schimbare de la ortodoxia liberului schimb care provoacă deja fricțiuni. Administrația Biden cheltuiește peste 50 de miliarde de dolari pentru a stimula producătorii de cipuri acasă și, de asemenea, sprijină industria vehiculelor electrice, ca parte a unui plan de 437 de miliarde de dolari.

Europa a reacționat cu furie, acuzându-și aliatul de practici comerciale neloiale care stimulează companiile să se mute în SUA. Riscul este o cursă globală de subvenții în care câștigătorii sunt țările cu buzunarele cele mai adânci, iar învinșii sunt economiile din lumea în curs de dezvoltare care suferă deja de povara datoriilor în creștere.

Domnia dolarului

Din ce în ce mai multe țări caută modalități de a face mai multe afaceri în afara dolarului, deoarece văd că SUA își transformă moneda într-un instrument de promovare a obiectivelor de politică externă.

SUA și Uniunea Europeană caută modalități de a confisca în mod legal rezervele rusești în valoare de aproximativ jumătate de trilion de dolari și de a le utiliza pentru a “reconstrui” Ucraina. Va fi nevoie probabil de mulți ani pentru a înlocui dolarul ca activ de rezervă la nivel mondial, dacă acest lucru se va întâmpla.

Cu toate acestea, în țări precum China, Rusia și Iran – precum și India și giganții energetici din Golf, care au relații mai prietenoase cu Washingtonul – se caută modalități de a construi legături comerciale care să evite dolarul.

Riscul pentru SUA și aliații săi este dublu. Arma lor de sancționare, care se bazează pe dominația dolarului pentru a fi eficientă, ar putea să își piardă o parte din forță. Și s-ar putea confrunta cu o inflație mai mare, deoarece acordurile comerciale dintre economiile non-occidentale blochează produsele de bază cheie de pe piață, împingând prețurile în sus pentru alți cumpărători.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger