AcasăEconomieCampanie ASF. Românii, împinși să facă asigurarea obligatorie a locuinței pe motiv...

Campanie ASF. Românii, împinși să facă asigurarea obligatorie a locuinței pe motiv de schimbări climatice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat Caravana PAD 2024, pentru a convinge cetățenii să-și facă asigurarea obligatorie a locuinței

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat Caravana PAD 2024, pentru a convinge cetățenii să-și facă asigurarea obligatorie a locuinței împotriva dezastrelor naturale, pe motiv de schimbări climatice. Deși legea este în vigoare din 2008 și prevede amenzi de 500 de lei pentru cetățenii care nu își încheie astfel de polițe, nicio administrație locală nu a aplicat sancțiunea, cel mai probabil pentru că legea este aberantă.

Din 2008 până în prezent, guvernanții și autoritățile ne-au tot prezentat asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor ca și cum ar fi un fel de poliță RCA, care funcționează pe principiul solidarității. Chiar dacă tu nu ai făcut niciun accident vreodată, sunt alții care fac și atunci victimele trebuie despăgubite.

În fapt, legea cu asigurarea obligatorie a locuinței pentru dezastre naturale este o aberație totală, motiv pentru care sancțiunile nici nu au fost aplicate. Desigur că, de-a lungul timpului, au existat pagube provocate de râuri care au ieșit din matcă și au măturat totul în jur, unele afectând locuințe construite în zone inundabile, iar altele în zone în care nu au existat inundații în ultimii zeci de ani. La un moment dat, au fost critici virulente față de românii care și-au construit casele în zone inundabile, adevărații vinovați fiind însă primarii și autoritățile care au dat astfel de autorizații. În realitate, construcțiile edificate în zone inundabile nu sunt atât de multe cum s-a tot insinuat în spațiul public. Când se produc dezastre naturale, adică doar inundații, Guvernul trebuie să intervină, ajutând cetățenii să își refacă locuințele. Ca să scape, însă, și ca să mai îmbogățească și firmele de asigurări, Executivul a inventat PAID, POOL de Asigurare Împotriva Dezastrelor, cu un consorțiu de firme din acest sector care ar fi trebuit să încaseze bani de la toți proprietarii de locuințe din țară.

Bani pentru multinaționalele din asigurări

Cum ar funcționa aceste asigurări? Dacă ești lovit de inundație, alunecări de teren sau cutremur, primești depăgubiri de la asigurător. Așa, estimativ, la inundații și alunecări de teren ar fi expus un procent de circa 5% din locuințe, hai să zicem 10%, că tot vin schimbările climatice peste noi. Cum însă cele mai multe locuințe sunt în mediul urban, probabilitatea ca acestea să fie distruse de inundații și alunecări de teren este zero. Nici în mediul rural probabilitatea nu este mai mare în cele mai multe zone. În ceea ce privește expunerea la un cutremur major, lucrurile se complică. Pentru că, în cazul unui astfel de dezastru la nivel național, este imposibil de presupus că vreo firmă de asigurări va avea îndeajuns de mulți bani ca să despăgubească pe cineva, mă rog, dacă mai există vreun supraviețuitor. Cam asta este cu asigurarea obligatorie a locuinței împotriva dezastrelor. Statul te obligă să bagi niște bani mulți în buzunarele firmelor de asigurări pentru niște polițe de care nu vei beneficia niciodată.

Începe prostirea maselor

Potrivit ASF, Caravana PAD ar fi un demers de informare și de conștientizare a importanței asigurării obligatorii a locuinței, dar și o necesitate de a cunoaște beneficiilor acestui tip de poliță. „Este important să asigurăm atât stabilitatea financiară a sistemului de asigurări, cât și protecția cetățenilor atunci când aceștia se confruntă cu riscurile generate de schimbările climatice. Nu putem evita aceste evenimente nedorite, dar putem administra efectele riscului, prin acele instrumente care ne ajută să ieșim din aceste situații speciale, pentru a asigura protejarea la nivel individual, dar și la nivelul unor comunități întregi“, a declarat Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF. Pentru creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe, ASF a anunțat încheierea de parteneriate cu furnizorii de utilități pentru intermedierea acestui tip de asigurări, concomitent cu simplificarea procedurilor de autorizare a agenților de vânzare a polițelor PAD.

”Există o nevoie acută de informare cu privire la responsabilitățile care îi revin fiecărui proprietar de locuință, dar și cu privire la beneficiile pe care asigurarea obligatorie PAD le poate aduce acestora”, consideră ASF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.132 afisari

4 COMENTARII

  1. Cine vrea sa se asigure si sa arunce banii in buzunarele unor smecheri imbuibati , sint liberi sa o faca

  2. Bună ziua, dna Claudia Marcu. Ați auzit de conceptul de reasigurare? Dacă nu, căutați ce e cu el și apoi veniți sa scrieți articole despre asigurări. Și dacă tot scrieți articole, va puteți duce la Primarii (oricare) sa ii întrebați de ce nu au dat amenzi. Pentru ca e legea absurda (o idee absurda, în sine, conceputa de dvs) sau pentru ca au nevoie de votul cetățenilor pe care ii amendează? E mai simplu, ca în caz de dezastru, sa apară lumea la TV sa ceara pomana de la Guvern. Nu?

  3. Prietene, ești plătit la contracte sau ai salariul fix?…Da,este o aberație ca să plătesc o asigurare la inundație când eu locuiesc la etajul 9 , într-un bloc construit pe un teren care este cu 100 de metri înălțime,peste un curs de apă aflat la 50 km…
    Oamenii încep să își pună mintea la contribuție și să pună întrebări,la fel că și RCA,aceste asigurări sunt doar pentru a se îmbogăți unii..

  4. Domnilor, nu se îmbogățește nimeni din polița PAD. Intermediarii câștigă vreo 5 lei net iar companiile de asigurări au venituri mult mai mari din multe alte tipuri de polițe. Au existat despăgubiri pe PAD și de la alunecări de teren, nu numai inundații. Sunt agent in asigurări, nu iubim deloc aceasta polița dar in caz de dezastru macar 20.000 eur se pot recupera, nu 2.000 eur cat da statul pomana la sinistrații din Galați, care aveau obligația conform legii să aibă aceasta polița încheiată. Și da, in spatele oricărei forme de asigurări serioase exista cel puțin un mare reasigurător international.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger