Cauta

Calea Chinei spre putere trece prin orașele lumii

Inițiativa Belt and Road poartă deja influența chineză în întreaga lume și pune bazele unei ordini internaționale alternative conduse de China

În octombrie, o serie de lideri globali s-au reunit la Beijing pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Inițiativei chineze Belt and Road (BRI).

După ce a investit deja aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, China intenționează să lege peste 150 de țări prin noi drumuri, căi ferate, porturi maritime, sisteme energetice și inovații tehnologice și cibernetice, încurajând comerțul și conectivitatea și apropiind două treimi din populația lumii de piețele și influența politică a Beijingului.

Dar BRI este, printre altele, un proiect de urbanizare de anvergură, care ar putea defini viitorul multor orașe din întreaga lume – mai ales dacă alte mari puteri nu îl contestă.

Momentul unipolar al SUA, care a luat formă în urma Războiului Rece, a fost susținut de crearea unei forme urbane distincte: orașul global. Metropole precum Londra, New York, Seul, Sydney și Tokyo au fost, de-a lungul deceniilor, remodelate de expansiunea pieței libere.

Cu toate acestea, China începe acum să genereze propriile forme distincte de infrastructură și urbane: în timpul erei sale de deschidere economică, de experimentare și de creștere explozivă care a început în 1979, a transformat localitățile din interiorul granițelor sale, extinzându-le prin construirea de zgârie-nori și urbanizarea zonelor rurale, conectându-le în același timp la economiile regionale și îndepărtate.

Strategia pe termen lung a Chinei pentru BRI a avut întotdeauna în vedere data simbolică de 2049 – centenarul victoriei Partidului Comunist Chinez în Războiul Civil de la mijlocul secolului XX.

În cazul în care BRI va avea succes, viziunea este aceea a unei lumi transformate, o reîncarnare în secolul XXI a străvechilor Drumuri ale Mătăsii, rețelele comerciale și centrele urbane care au unit popoarele din Afro-Eurasia timp de peste o mie de ani înainte de apariția Occidentului.

Beijingul a investit în proiecte de construcție de autostrăzi care leagă orașele din Asia Centrală. Căile ferate de mare viteză  integrează orașele chineze cu terminale europene.

„Drumul maritim al mătăsii” înseamnă reducerea dominației tradiționale a orașelor port din nordul Europei, cum ar fi Rotterdam, Hamburg și Anvers.

Dacă țările occidentale doresc atât să își păstreze influența economică și geopolitică, cât și să protejeze cultura cosmopolită care a fost un element de bază al spațiilor urbane timp de zeci de ani, trebuie să se gândească mai serios la modul în care să corespundă BRI.

Factorii de decizie politică din SUA și UE au început să dezvolte inițiative de infrastructură menite să concureze din punct de vedere geopolitic cu BRI, dar aceste planuri au nevoie de un sprijin mai mare.

Și liderii din aceste democrații din ce în ce mai fracturate și dezorganizate nu au capacitatea Chinei de a mobiliza rapid resurse uriașe și de a planifica pe o jumătate de secol, notează Foreign Affairs. La urma urmei, BRI nu este un simplu proiect de infrastructură: poartă deja influența chineză în întreaga lume și pune bazele unei ordini internaționale alternative conduse de China.

Ultimele stiri

  • Gala Profesorilor Excepționali 2025: Trei profesori din Rădăuți, Iași și Râmnicu Vâlcea, câștigătorii campaniei organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Dilema măgarului (statului) lui Buridan 
  • ANUNȚ DEMARARE PROIECT GURA SOLAR PLANT S.R.L
  • Insula Iubirii se scufundă definitiv: casting de TikTok și povești din Ibiza, nu de pe „insula tentației”
  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Comunicat de presă F&R Worldwide SRL
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version