Statistica zdrobitoare publicată chiar de instituția Comisiei Europene, Eurostat, arată un Green Deal blocat exact la cel mai important punct al agendei UE: transporturile. Dacă la energie România s-a grăbit să-și închidă capacitățile pe cărbune, în timp ce în celelalte state au funcționat doar subvențiile masive pentru regenerabile, pe care le-au încasat investitorii, în ce privește transformarea parcului auto într-unul electric, rezistența europenilor a fost maximă. Procentul de vehicule pe baterii a înțepenit la 1,8%, iar mașinile cu vechime de peste 15 ani au devenit majoritare.
Fără a protesta vocal împotriva absurdităților din Green Deal, europenii au sabotat, în felul lor, politica UE, refuzând să accepte mașinile electrice. Statistica de la UE pe 2023 arată o realitate total diferită de discursurile sforăitoare de la Bruxelles, iar situația din acest an este chiar mai acută.
Procentul de mașini electrice a înțepenit undeva, la 1,8%, aruncând în aer decarbonizarea accelerată a transporturilor plănuită de UE. Mai mult, politicile catastrofice din ultimii ani ale celor care au condus și încă mai conduc uniunea au dus la o sărăcire a întregii populații din această zonă, fapt care a produs un efect invers celui scontat. Parcul de mașini a îmbătrânit atât de mult, încât vehiculele mai vechi de 15 ani au devenit majoritare. Din cele peste 255 de milioane de mașini înmatriculate în statele UE, doar 4,4 milioane sunt electrice. Și este absolut normal să fie așa, pentru că vehiculele pe baterii și-au dovedit din plin suficiența: prea scumpe, periculoase, din cauza incendiilor, și nefiabile din niciun punct de vedere. Dacă la energia regenerabilă, și aceea cu noianul de neajunsuri, deciziile se iau la nivel de guverne, cu obediența de rigoare, achiziția unui autoturism este o decizie personală și nu ai cum să o impui. Și, pentru că europenii s-au unit în a respinge politica UE, este greu de presupus că se vor aplica măsuri dure de constrângere, de genul majorări la taxa pe carbon și alte minunății.
Tot benzina e la putere
Din cele 25 de țări UE pentru care erau disponibile date detaliate, 24 au înregistrat o pondere mai mare a benzinei, arată Eurostat. Germania a avut cele mai multe autovehicule pe benzină nou achiziționate, cu peste 1,6 milioane, dar și cele mai multe pe motorină, cu peste 700.000, în timp ce numărul vehiculelor electrice a fost de 524.000. În ce privește Germania, după tăierea subvențiilor la mașini electrice la sfârșitul anului trecut, vânzările s-au prăbușit efectiv.
În Franța s-au cumpărat în 2023 1,25 milioane mașini pe benzină, 202.000 pe motorină și 303.000 electrice, iar în Italia, peste un milion de vehicule pe benzină, 357.000 pe motorină și doar 65.800 electrice. În Belgia s-au vândut 336.000 autoturisme pe benzină, circa 51.000 pe motorină și 93.000 electrice. Preferințele românilor au fost și ele în favoarea benzinei, astfel că în 2023 s-au înmatriculat peste 91.000 de mașini pe benzină, 20.455 pe motorină și doar 15.300 electrice.
”În 2023, cele mai mari cote de mașini pe benzină dintre noile înmatriculări au fost observate în Cipru (91,6%), Ungaria (77,4%), Lituania (76,4%) și Estonia (75,5%), ponderi ridicate fiind înregistrate și în Slovenia ( 74,9%), Spania (72,6%), Malta (69,9%), Belgia (69,5%), Cehia (69,2%), Letonia (68,8%), Franța (68,7%), Olanda (67,5%), Italia (64,2%) %), Polonia și România (ambele 63,0%), Portugalia (61,6%), Finlanda (59,7%), Luxemburg (56,6%), Germania (56,3%), Irlanda (56,2%), Danemarca (55,1%), Austria ( 54,5%) și Suedia (50,4%)”, potrivit Eurostat.
România, campioană la ”vechituri”
Ponderea celor mai „tinere” mașini de pasageri (mai puțin de 2 ani) a fost cea mai mare în Luxemburg (18,9%), Germania (14,8%), Suedia (14,2%), Belgia (13,7%), Irlanda (13,1%, date 2022). ), Austria (12,6%) și Olanda (12,3%). În schimb, mai multe țări UE au raportat o pondere mare de autoturisme vechi (20 de ani sau mai mult) în 2023. Țările UE cu cele mai mari ponderi au fost România (33,2%), Finlanda și Estonia (ambele 32,3% ), Polonia (29,3%, date 2022), Portugalia (27,8%), Malta (26,4%) și Lituania (25,9%). Procente de peste 20% la mașinile mai vechi de 20 de ani au raportat și Letonia, Ungaria, Spania și Cehia. Cele mai multe vehicule din UE au însă vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani. Peste 30% dintre mașinile cu această vechime se găsesc în Austria, Suedia, Germania, Olanda și Danemarca, iar procente de peste 50% au fost înregistrate în Cehia, Italia, Ungaria, media fiind undeva la 40% dintre vehicule.
Ca să știi care categorie de autovehicule circulă mai mult te uiți la prețurile de la pompă. Dacă la modă sunt cele pe motorină, cea mai scumpă e motorina. Dacă moda e cu cele pe benzină, cea mai scumpă e benzina.
Tovaarasii comisari au crezut ca dau tunul din spgile luate de la producatorii de automobile electrice, dar s-au cam inselat. Generatiile EcoTrepante sunt leftere si prea bolsevizate pentru a-si putea permite o bicicleta proprie, dar o masina, Cei mai cu scaun la cap, care au si banii necesari, au mirosit escrocheria si au intors spatele electrificarii. Au ramas cei care nu stiu ce face cu banii, de mute ori proveniti din zone gri, asa ca „investesc” in masini electrice care de care mai scumpe.
Hai sa luam exemplul Daciei Spring, modelul cel mai vandut de masina electrica in Romania. Este la baza o masinutza simpatica chinezeasca, al carui pret este undeva la pana 5.000 Euro pe piata chineza. FRantujii il vand acum cu 22.000 de Euro pe piata UE, pe motiv ca l-au adaptat la ‘standardele” de siguranta ale UE. Este normal, ca la un moment dat, vanzarile de Spring u avut o crestere mare, datorta subventieie de 10.ooo de euro pe care o acorda statul roman. Adica orice fraierica de profesoras sau functionaras isi desfata dosul intr-o masinutza electrica nou-noutza si se mandrea cum salveaza el planeta, dupa o furtuna flatulenta in scaunele incalzite ale micutzului Spring. Cu 10.000-12.000 de Euroi, respectivul EcoFan avea Electrica lui „romaneasca” de la corportia multinationala Renault. Chilipir, ce mi! In plus, vecinul mure de ciuda, ca el are electric, pe cand Mocofanul, a ramas tot cu Loganul pe benzina sau si mai rau, pe motorina.
Poate cei din Luxemburg,Monaco,Suedia cu venituri mari i-si pot permite sa arunce bani pe mașini scumpe și nefiabile.Dar într-o țară că România,Ungaria sau Bulgaria unde salariul mediu net este sub nivelul ajutorului de șomaj din multe țări vestice,iar bani ajung de pe o zi pe alta(salariile sunt la niveluri microscopice in timp ce prețurile sunt adesea mai mari decât în Germania sau Franța la multe produse printre care energia electrică ) doar cei care au contracte cu statul sau au venituri pe care le ascund de fisc i-si pot permite luxul de a aruncă bani pe o electrică proasta și scumpă.Fara să fie de rea credință,în momentul de față raportul fiabilitate/preț este la achiziționarea unei electrice este o catastrofa.Da,dacă vrei să te învârti precum găină în jurul casei o Dacia Șpring este aproape satisfăcătoare.Dar dacă vrei să cunosti tara sau sa faci drumuri prin UE și să te incadrezi in timpi decenți,electricele cat de cat accesibile nu sunt soluția la indemana! Da,europarlamentari și șefii UE plătiți cu salarii de nababi din bani publici i-si pot permite extravagante de zeci și sute de mii de euro.Si magistrați români sunt pe picior de egalitate cu europarlamentari de la Bruxelles.Dar restul muritorilor de rând ce să facă?În România folosirea serviciilor CFR este un sport extrem,un gest de maxim curaj și disperare!Așa că de voie de nevoie ții de rabla ta de 15 sau peste 20 de ani
Raportul dintre benzina si motorina ar fialtul daca muti producatori nu ar fi renuntat la a mai vinde astfel de motorizari.
ABERATIILE ,FANTEZIILE UNOR INCOMPETENTI ,A UNOR IRESPONSABILI AU ADUS PIERDERI URIASE ECONOMICE SI FINANCIARE EUROPENILOR INDIFERENT DE TARA .
CU TOT DEZASTRUL FACUT DE ECHIPA URSULEI VON DER LEEN ACEASTA HABARNISTA ,ACEASTA IRESPONSABILA ,ACEASTA INCOMPETENTA A FOST REALEASA !!,MANEVRELE MURDARE CONTINUA !! SI ODATA CU ASTA VOR CONTINUA ABERATIILE SI JAFUL .
UE a mușamalizat nu numai afacerea Green Deal ci si afacerea Corona pentru a o salva pe Chefa…
Poate le vine mintea la cap cu grin dilu pină nu distrug toată industria europeană !
Va doare… Va usuca invidia